Танева: Няма квоти за храните в магазините

0
76
Министърът на земеделието. Снимка: Фейсбук, Десислава Танева
Министърът на земеделието. Снимка: Фейсбук, Десислава Танева

Вчера Европейската комисия обяви, че въведените квоти за български храни в големите търговски вериги са нарушение на европейското законодателство. От институцията бяха категорични, че отправят искане към България да премахне приетите мерки.

Днес министърът на земеделието и храните Десислава Танева отрече да са въвеждани квоти за храните. Тя обясни, че предстои да бъде получено официалното писмо от Брюксел. На него ще бъде отговорено, че в Постановлението на Министерския съвет не се съдържат каквито и да било дискриминационни условия спрямо която и да е категория храни в обекта.

Танева подчерта пред „БНТ“, че има само принцип за възможност за достъп на местните производители до търговските вериги. В момента течала процедура само за млечните храни и условията касаели традиционно български артикули, тоест става въпрос за национална регулация.

България не е ограничила която и да е стока, от който да е производител, каза още земеделският министър.

Що се отнася до проблема с набирането на земеделски работници за новата реколта Танева обясни, че такъв има всяка година. За настоящата кампания са били предприети абсолютно всички мерки в трудовото законодателство, които могат да улеснят достъпа до хора, а именно тези, които са съкратени и в момента са безработни.

Относно розопроизводителите Танева каза, че изкупните цени наистина са ниски, но те ще бъдат компенсирани.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments