От Европейската комисия с три предупреждения спрямо България

0
193
Замърсяване, продукти, пътища
Снимки: Pixabay

От Европейската комисия упрекват дискриминационните ни мерки спрямо вносни хранителни продукти. Изпратили са и мотивирано становище относно гаранциите за чистотата на околната среда и са ни уведомили за проблемното подаване на информация за пътната обстановка, съобщиха от „bTV“.

Първото предупреждение е в резултат на желанието на управляващите да подпомогнат местните хранителни производители по време на COVID-19 пандемията. Решението бе да се принудят търговците да излагат на специални видни места местни хранителни продукти. В допълнение се изисква 90% от закупеното мляко и млечни продукти да е местно производство.

От ЕК обясняват, че това е в разрез с Договора за функционирането на ЕС, където се гарантира свободното движение на стоки. Чрез създаване на неблагоприятна и неконкурентна среда за търговия с вносни продукти страната ни дискриминира тези дребни търговци.

Комисията изиска по-строг контрол и наказания за замърсителите на околната среда. Предупреждението се отнася до достъпа до правосъдие на физически и юридически лица, пряко засегнати от замърсяването на въздуха. Искат се гаранции и за адекватното събиране и пречистване на отпадъчни води, съгласно указанията за това на ЕС.

Посочва се, че България не гарантира за 69 големи агломерации, че градските отпадъчни води са подложени на подходящо пречистване преди да влязат в канализационните системи. В 71 големи агломерации не се гарантира по-строгото пречистване на отпадъчни води, изливащи се в чувствителни зони. За 48 големи агломерации страната изобщо не е осигурила канализационна система. Изискванията на ЕК не са били изпълнени до 31 декември 2010, което е наложило мотивираното становище по темата.

Европейската комисия уведоми, че не прилагаме правилно правилата за пътна информираност. Това е свързано с безопасното движение по пътищата и сигурното и безопасно паркиране. Има проблеми и при информирането за движението по пътищата в реално време. Неправилно прилагаме и правилата в ЕС за предоставяне на информация за мултимодални пътувания. България не е предоставила, нито експлоатирала, услугите за предаване на данни на въздухоплавателни средства на всички оператори, изпълняващи полети във въздушното пространство.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments