Ще доведе ли COVID ситуацията в столицата до скок на случаите в цялата страна?

0
16
Коронавирус
Снимка: Pixabay

Четвъртата COVID вълна започва да се усеща все по-осезаемо у нас. Вече 1/3 от областите са в „червената зона“, а общият брой на случаите надхвърли прага от 250 на 100 хиляди души, сочат изчисления на „bTV“, базирани на официалните данни.

Вчера към „червената зона“ премина и столицата, а на прага към следващото опасно ниво на заразяване е Търговище, което е на път да се оцвети в тъмночервено.

За изминалата седмица инспекторите на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ са съставили 8 акта на нарушители при проведени 160 проверки. Най-честите незачитания на мерките се свеждат до работа на заведенията при пълен капацитет, вместо при 50% посещаемост, както изискват правилата към момента.

Ако един обект желае да функционира на 100%, целият персонал трябва да бъде имунизиран. Друго условие е всички посетители да са  с отрицателен тест, преболедували коронавирус или с поставена ваксина.

Математикът Николай Витанов смята, че ситуацията в София без съмнение би могла да повлияе на тази в цялата страна и до сериозен ръст на случаите.

Витанов е убеден, че мерките са от водещо значение, ако искаме да контролираме заразата. В случаи, че не бъдат взимани такива, до 10 дни се очаква броят на новозараените да скочи и те да стигнат до 3000 нови болни на дневна база.

Септември е месецът, в който се предвижда четвъртата вълна от COVID-19 да достигне до своя пик.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments