Сеул дава на младите лекари 4 дни, за да прекратят протестите

0
21
Лекари. Снимка: Пиксабай
Лекари. Снимка: Пиксабай

Правителството съобщи в понеделник, че младите лекари в Южна Корея разполагат с четири дни, за да прекратят стачките си, в противен случай могат да бъдат подведени под отговорност или да им бъдат спрени медицинските им лицензи, съобщава „Асошиейтед прес“.

От началото на миналата седмица около 9000 стажанти и специализанти не са на работа в знак на протест срещу правителствен план за увеличаване на приема в медицинските училища с около 65%. Протестите сериозно засегнаха дейността на техните болници, като бяха отменени множество операции и други лечения.

Правителствени служители твърдят, че увеличаването на броя на лекарите е необходимо, за да се справим с бързото застаряване на населението на Южна Корея. В момента съотношението между лекари и пациенти в страната е сред най-ниските в развития свят.

Стачкуващите казват, че университетите не могат да поемат толкова много нови студенти и твърдят, че планът няма да реши проблема с хроничния недостиг на лекари в някои ключови, но нископлатени области като педиатрията и спешните отделения.

Заместник-министърът на здравеопазването Пак Мин Су заяви по време на телевизионен брифинг в понеделник, че правителството няма да предприеме никакви дисциплинарни мерки срещу стачкуващите лекари, ако те се върнат на работа до четвъртък.

„Искаме те да се върнат на работа до края на този месец, 29 февруари. Ако се върнат в болниците, които са напуснали дотогава, няма да ги държим отговорни за евентуални щети, причинени от техните стачки“, коментира Пак и беше категоричен:

„Още не е твърде късно. Моля, върнете се незабавно при пациентите.“

Той обаче подчерта, че тези, които не спазят крайния срок, ще бъдат наказани с минимум тримесечно спиране на медицинските им лицензи и ще бъдат изправени пред по-нататъшни правни стъпки като разследвания и евентуални обвинения.

Съгласно южнокорейския закон за медицината правителството може да издава заповеди за връщане на работа на лекари и друг медицински персонал, когато вижда сериозни рискове за общественото здраве. Отказът да се спази такава заповед може да доведе до временно отнемане на лицензите им и до три години затвор или глоби в размер на 30 милиона вона (22 480 долара). На осъдените на лишаване от свобода ще бъдат отнети медицинските им лицензи.

В Южна Корея има около 13 000 медицински стажанти и ординатори, повечето от които работят и се обучават в 100 болници. Обикновено те помагат на старшите лекари по време на операции и се занимават със стационарни пациенти. Те представляват около 30-40 % от всички лекари в някои големи болници.

Корейската медицинска асоциация, която представлява около 140 000 лекари в Южна Корея, заяви, че подкрепя стачкуващите лекари, но не е решила дали да се присъедини към протестите на стажант-лекарите. През последните дни висши лекари проведоха редица митинги, на които изразиха несъгласието си с плана на правителството. По-рано този месец правителството обяви, че от следващата година университетите ще приемат 2000 студенти по медицина повече от сегашните 3058. Правителството заявява, че има за цел да увеличи броя на лекарите до 10 000 до 2035 г. Стачкуващите лекари заявиха, че се притесняват, че изправени пред засилена конкуренция, лекарите ще започнат да извършват свръхлечение, което ще натовари публичните разходи за здравеопазване.

Обществено проучване показа, че около 80 % от южнокорейците подкрепят плана. Критиците подозират, че лекарите, които са една от най-добре платените професии в Южна Корея, се противопоставят на плана за набиране на персонал, защото се притесняват, че ще бъдат изправени пред по-голяма конкуренция и по-ниски доходи.

Пак заяви, че медицинските услуги в страната за спешни и критични пациенти остават стабилни, като държавните лечебни заведения удължават работното си време, а военните болници отварят спешни кабинети за обикновени пациенти. Местните медии обаче съобщиха, че миналия петък осемгодишна пациентка, получила сърдечен арест, е била обявена за мъртва, след като седем болници са я отказали, позовавайки се на липсата на медицински персонал или на други причини, вероятно свързани с протестите.

Хван Бьонг-тае, 55-годишен пациент с рак на ларинкса, сподели, че от четири години редовно посещава сеулска болница за лечение. Миналата седмица той каза, че е трябвало да напусне болницата, без да получи противоракова инжекция заради протестите. Хванг обвини правителството и лекарите, че държат живота на пациентите като заложник. Мъжът добави:

„Пациенти като мен са тези, които в крайна сметка страдат и умират, а не те.“

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments