Медици с джетове ще оказват спешна помощ на плажуващите?

1
87
Джетове
Джетове. Снимка: Pixabay.com

Медиците на плажа да се придвижват не с линейки, а с джетове, както и на всеки плаж да има екип с поне един лекар – това са само част от измененията в Наредбата за водно спасяване. Към момента една част от концесионерите обезпечаваха медицинската помощ, сключвайки договор с линейка, която да обслужва няколко плажа.

Новите промени влизат в сила от 5 април, но според експертите влизането им в сила трябва да бъде отложено най-малко с година.

Експертът по водно спасяване Иван Георгиев смята, че промените са направени в последния момент и ще окажат влияние върху здравето и живота на плажуващите. В ефира на „NOVA“ уточни, че е желателно медиците да стигат максимално бързо до местопроизшествието, но предвидените начини били тревожни.

„Този медицински служител ще стигне с чантата за медицинска помощ на джет или по суша, но този човек трябва да носи със себе си и апаратура. Излиза, че трябва да придвижим скъпоструваща медицинска апаратура на високопроходима техника по плажа, било на спасителния джет“, поясни той, добавяйки, че това било опасно за служителите и за техниката.

В нормативните документи нямало изискване за медицински или реанимационен пункт. По този повод Георгиев пита къде ще се съхранява медицинската техника.

Експертът сподели и опасенията си от това, че на всяка ивица трябвало да има лекар, тъй като е на мнение, че няма такава възможност, добавяйки: „Тези хора са работещи на постоянни договори към медицинските заведения. На всеки 5 поста трябва да има медицинско лице.“

Другите притеснения са свързани и с работното време на спасителите.

Две деца са пострадали при падане с колело в Карнобатско

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Д-р Маринова
Д-р Маринова
1 месец по-рано

Аз съм лекар реаниматор и през лятото работя по една смяна на плаж. Цялата тази идея явно е дадена от някой писарушка в София, който няма понятие от естеството на работа в тази сфера. Спасяване на удавници е специализирана дейност, която може да се извърши качествено само от лекар реаниматор и то в специална обстановка и специални средства и апаратура. В страната има недостиг на такива специалисти, какво остава за плажовете. Още повече заплащането е неадекватно и няма интерес към тази работа. Нека министерството на здравеопазването да преразгледа тази наредба, като се консултира с действащи специалисти.