Защо фармацевти планират протест?

1
1116
Аптека
Аптека. Снимка: Pixabay

Благоевградски фармацевти споделиха, че планират протест. В декларация, изпратена до всички институции, те посочват причинатанова система за верификация на лекарствата, въведена от 1 април. Аптеките стават заложници на софтуерен продукт, който не е правилно тестван в работна среда и сега дава грешки, предава „NOVA“.

От бранша дадоха за пример как системата отчита, че едно лекарство е верифицирано 44 пъти за една минута, вместо 44 флакона- за 30 минути, както е в действителност.

Тази техническа грешка води до спиране на плащанията от страна на НЗОК по определени рецепти, като в същото време аптеките дължат ДДС към НАП за рецепти, които не са им изплатени.

Те предупреждават, че ако проблемът не бъде решен, има опасност част от тях да прекратят своите договори с НЗОК и населени места да останат без обслужване по Здравна каса. Аптеките отказват да работят безплатно и настояват за адекватно заплащане на труда им. 

Всичките тези проблеми ни карат да мислим в посока създаване на браншова организация на аптеките в България„, заяви заместник-председателят на Управителния съвет на Регионалната Фармацевтична колегия-Благоевград д-р Констнтин Качулев.

Медици от над 40 държави наблюдаваха операции на живо от ВМА

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Jei
Jei
1 месец по-рано

А ние пациентите кога ще протестираме?Лекарствата скочиха няколко пъти за 2г.