Съдът нареди проверка на болничния на шефа на БНТ

0
90
Константин Каменаров. Снимка: скрийншот БНТ
Константин Каменаров. Снимка: скрийншот БНТ

„Ще бъде разпоредена проверка на болничния лист на Константин Каменаров, който беше внесен в съда час преди заседанието в понеделник и който стана повод за отлагането на делото“, обявиха от Софийски градски съд (СГС), след като се появи информацията за участието на шефа на БНТ на конференция в Брюксел като в същия момент беше отложено делото срещу него.

Константин Каменаров е подсъдим на втора инстанция, където обжалва присъда за условно лишаване от свобода от 1 година и 3 месеца и глоба от 600 лв. за това, че е управлявал автомобила си след употреба на алкохол, установено с кръвна проба. Ако присъдата бъде потвърдена от СГС, той може да загуби поста си като генерален директор на БНТ, по силата на условията посочени в Закона за радио и телевизия.

Според Наредбата за медицинската експертиза Каменаров не би трябвало да напуска страната, докато е в отпуска по болест. В нея е записано, че човек в болничен може да е в болница, да се лекува в санаториум, на домашен или свободен режим. За свободния режим обаче се уточнява, че болният може да е в населеното място, където прекарва отпуската по болест или „с право да отиде в друго населено място в границите на Република България“. В наредбата не е спомената обаче опцията за свободен режим с право за напускане на държавата.

В понеделник поредното заседание по процеса се провали, тъй като Каменаров представи болничен за периода 14 – 22 февруари. Съдът обяви, че ход на делото не може да се дава, тъй като Каменаров държи да присъства. Ден по-късно и преди изтичане на болничния Каменаров участва в конференция в Брюксел, за което се разбра от репортаж, излъчен в новините на БНТ, в който е заснет и нейният директор.

Пред „Дневник“, Каменаров е обяснил, че е болен от грип и че е пътувал до Брюксел въпреки заболяването. „Нито законът, нито конституцията ми забраняват да се движа„, е казал той. Каменаров е допълнил, че ще бъде разпространено негово официално изявление по случая.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments