За пети пореден път не тръгна делото срещу шефа на БНТ

0
117
Константин Каменаров. Снимка: БНТ
Константин Каменаров. Снимка: БНТ

Представен болничен лист за остро вирусно заболяване стана причина за пореден път да не тръгне делото срещу генералния директор на БНТ Константин Каменаров в Софийския градски съд (СГС), който гледа на втора инстанция делото му за шофиране след употреба на алкохол. Съдът е уважил искането на Каменаров да участва лично в заседанието и делото е отложено за 13 март.

На първа инстанция Софийският районен съд вече го осъди на година и три месеца затвор условно и глоба от 600 лева, съобщи lex.bg. Ако градският съд потвърди присъдата, Каменаров няма да може да запази поста си. Присъда лишаване от свобода за умишлено престъпление е едно от основанията по закон за прекратяване мандата на шефа на обществената телевизия, като формално решението се взема от Съвета за електронни медии. Няма значение дали наказанието е ефективно или условно.

Градският съд трябваше да приключи делото през януари. Тогава Каменаров за първи път се яви в съда, след като с поведението си ставаше причина за забавяне на делото с близо година – заради здравословни проблеми или служебни ангажименти. В края на 2018 г. съдът го глоби с 1000 лева за поредно отсъствие.

Съдът трябваше да разпита д-р Росица Иванова, която преди 3 години е подписала протокола от болница „Св. Ана“ за кръвната проба на Каменаров, който пък имал информация, че лекар с такава фамилия не е работил там тогава.

Обвинението, по което Каменаров е осъден на първа инстанция, е, че около 4 ч. сутринта на 23 юни 2016 г. е шофирал с 1.6 промила алкохол. Тогава бил спрян за проверка от полицаи, докато прибирал съпругата си от тържество, защото не се чувствала добре.

На 2 ноември 2017 г. Софийският районен съд призна обвиняемия за виновен, че на 23 юни 2016 г. около 3.50 ч е управлявал колата си с концентрация на алкохол в кръвта над 1.2 промила. Резултатът от 1.6 промила е установен с кръвна проба, след като Каменаров е спрян за проверка и тестван с дрегер. Той е осъден да плати и 600 лв. глоба, както и да остане без книжка година и половина. Като определя наказанието, съдът взема предвид и предишните му шофьорски нарушения.

В мотивите на районния съд се цитират обясненията на Каменаров. Той твърди, че във въпросната вечер се прибрал около 23 ч и изпил едно уиски, за да се отпусне. После с цел стимулиране на метаболизма и загуба на телесно тегло взел и билката „златен корен“, която разтварял в чист етилов алкохол – медицински спирт. Тази вечер изпил двойна доза от разтвора – поне 100 грама. Около 2.00 ч Каменаров получил обаждане от съпругата си, която по това време била на парти. Тя му казала, че не се чувства добре, и го помолила да я прибере. Той бил спрян за проверка, след като взел жена си. Каменаров пледира, че е невинен, и иска да бъде оправдан. Основният му аргумент е, че няма как от едно уиски да се стигне до 1.6 промила, а резултатът бил такъв заради билката.

„Деянието е извършено с пряк умисъл, като подсъдимият е съзнавал общественоопасния му характер, предвиждал е настъпването на неговите общественоопасни последици – че управлява МПС под въздействието на алкохол с концентрация над 1.2 промила, и е искал настъпването на тези последици, като умишлено е започнал да управлява моторното превозно средство независимо от употребения от него алкохол“, пише в решението.

Законът използва термина „алкохол“, не прави разлика по вида на питието, в което се съдържа – уиски, водка, ракия, различни видове алкохолни коктейли, чист етилов алкохол и т.н., нито по търговски марки, обяснява обаче съдът. Магистратът допълва, че Каменаров не е бил спрян на отиване към съпругата си, а след това – когато вече се е уверил, че тя е добре и няма нищо фатално (по неговите думи). Тоест не издържа доводът, че не е осмислил поведението си. Освен това, ако съпругата му е била в толкова влошено здравословно състояние, е трябвало да бъде повикана линейка. В противен случай има таксита и служби „дринк енд драйв“ („пий и карай“), разсъждава съдът.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments