Русия обяви частична военна мобилизация: Как ще реагира светът на заплахите на Путин?

0
18
Знамена на Украйна и Русия
Знамена на Украйна и Русия. Снимка: Pixabay

Очаквах мобилизацията на империята да стане доста по-рано, след срещата на върха в Мадрид. Основният наратив е, че Русия решава да воюва срещу колективния Запад и НАТО, който, смята тя, иска да я унищожат. Решението обаче е обърнато по-скоро навътре, тоест чрез механизмите на мобилизация да бъдат засилени репресиите, коментира пред „Bulgaria ON AIR“ бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов.

Основният момент в тази мобилизация е огромната загуба на руската армия при контраофанзивата на украинската, смята експертът по международна сигурност проф. Румен Кънчев. Напълно унищожен е бил трети армейски корпус от елитната първа гвардейска армия, която е създадена лично от държавния глава Путин. 

Въпросните 300 000 души са споменати в интервюто на руския военен министър Сергей Шойгу. Не се знае точно колко реално ще бъде броят на мобилизираните хора. Има вероятност да извикат да се бие на фронта всеки, който пожелаят, смята проф. Тодор Тагарев.

Журналистът Асен Генов пък сподели, че е потресен от кадрите, които е гледал по руски телевизии. На тях са били излъчвани мъже, които са плакали от благодарност към Путин, който според тях се грижи за страната си.

Припомняме, че вчера руският президент Владимир Путин обяви частична военна мобилизация в Русия, тъй като войната в Украйна продължава вече почти седем месеца, а Москва губи позиции на бойното поле. Лидерът също така предупреди Запада, че не блъфира, а Русия ще използва всички средства, с които разполага, за да защити територията си

Телевизионното обръщение на руския лидер към нацията беше е отправено само ден, след като контролираните от Русия региони в Източна и Южна Украйна обявиха, че планират да проведат референдуми за присъединяване към Русия. Подкрепяните от Кремъл усилия за поемане на пълния контрол над четири региона могат да създадат предпоставки за ескалация на напрежението от страна на Москва след успехите на Украйна. Путин обвини открито Запада в „ядрен шантаж“ и изтъкна изявленията на някои високопоставени представители на водещите държави от НАТО, като ги определи като намек за използване на ядрени оръжия за масово унищожение срещу Русия.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments