Путин обяви частична военна мобилизация за руските граждани

0
27
Президент Владимир Путин
Президент Владимир Путин. Снимка: Посольство России в Болгарии, Facebook

По-рано днес руският президент Владимир Путин обяви частична военна мобилизация в Русия, тъй като войната в Украйна продължава вече почти седем месеца, а Москва губи позиции на бойното поле. Лидерът също така предупреди Запада, че не блъфира, а Русия ще използва всички средства, с които разполага, за да защити територията си, предава „AP NEWS“.

Телевизионното обръщение на руския лидер към нацията беше е отправено само ден, след като контролираните от Русия региони в Източна и Южна Украйна обявиха, че планират да проведат референдуми за присъединяване към Русия. Подкрепяните от Кремъл усилия за поемане на пълния контрол над четири региона могат да създадат предпоставки за ескалация на напрежението от страна на Москва след успехите на Украйна. Путин обвини открито Запада в „ядрен шантаж“ и изтъкна изявленията на някои високопоставени представители на водещите държави от НАТО, като ги определи като намек за използване на ядрени оръжия за масово унищожение срещу Русия.

На тези, които си позволяват подобни изказвания по адрес на Русия, искам да напомня, че нашата страна също разполага с различни средства за унищожение, при това с отделни компоненти и по-модерни от тези на страните от НАТО. Когато териториалната цялост на страната ни бъде застрашена, за да защитим Русия и нашия народ, ние със сигурност ще използваме всички средства, с които разполагаме,„, предупреди Путин, като добави, че не блъфира.

Руският президент обяви още, че е подписал указ за частичната мобилизация, която по план трябва да започне в рамките на днешния ден. Той подчерта, че решението му е напълно адекватно на заплахите, пред които страната му е изправена, като руският народ трябва да защити родината си, нейния суверенитет и териториална цялост, както и да гарантира сигурността на местните жители и на хората в освободените територии.

По-рано днес украинският президент Володимир Зеленски отхвърли руските планове за провеждане на референдуми в окупираните региони в Източна и Южна Украйна, като ги определени като „излишно вдигане на шум“ и благодари на съюзниците на Украйна, че са изказали критики относно гласуванията, планирани да започнат в петък. Четири контролирани от Русия региона обявиха вчера плановете си за провеждане на референдуми тази седмица, като въпросът е дали да станат неразделна част от Русия.

Бившият президент Дмитрий Медведев заяви, че референдумите, които включват региони в състава на самата Русия, ще направят преначертаните граници „необратими“ и ще позволят на Москва да използва „всички средства“ за тяхната защита. Във вечерното си обръщение Зеленски заяви, че има много неясноти около това предложение, но подчерта, че това няма да промени ангажимента на Украйна да си върне регионите, окупирани от руските сили.

Като пореден сигнал, че Русия се подготвя за продължителен и вероятно разрастващ се конфликт, контролираната от Кремъл долна камара на парламента гласува вчера за затягане на законите срещу дезертьорството, отстъплението и мародерството от страна на руските военни сили. Законодателите гласуваха и за въвеждане на строги 10-годишни присъди затвор за военнослужещи, които отказват да участват във военните действия. Ако бъде одобрен, както се очаква, от горната камара на парламента и след това финално подписан от Путин, законът ще укрепи позициите на главнокомандващите в борбата с моралните пречки сред членовете на армията.

Междувременно в окупирания от Русия град Енерходар продължава обстрелът около най-голямата атомна електроцентрала в Европа. Украинският енергиен оператор „Energoatom“ предупреди, че руският обстрел отново е повредил инфраструктурата на Запорожката атомна електроцентрала и за кратко е принудил работниците да активират два дизелови генератора за аварийно захранване на охлаждащите помпи за един от реакторите. Запорожката атомна електроцентрала е предмет на безпокойство от месеци наред поради опасения, че обстрелът може да доведе до изтичане на радиация. Русия и Украйна взаимно се обвиняват за обстрела в района.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments