Регионалното сътрудничество обсъдиха вицепрезидентът Илияна Йотова и кметът на Истанбул

0
7
Илияна Йотова и Екрем Имамоглу
Илияна Йотова и Екрем Имамоглу. Снимка: Президентство на Република България

Регионалното сътрудничество беше основна тема на разговора между вицепрезидента Илияна Йотова и кметът на Истанбул Екрем Имамоглу. Йотова беше в Истанбул за 130-годишнината от полагането на основния камък на Българската църква „Св. Стефан“, където вчера присъства на Божествена света литургия.

На срещата вицепрезидентът изтъкна значението на регионалното сътрудничество и заяви, че никоя държава не може да се справи сама със съвременните предизвикателства като миграцията и климатичните промени например.

Акцент в разговора беше турската инициатива за мрежа на балканските столици и големи градове „Б-40“. Форматът обединява кметове и общински администрации на 42 града от балкански страни. От България членуват над 10 града. Ръководството се осъществява на ротационен принцип. София е заявила желание за ротационен председател през следващата година.

По-късно Илияна Йотова разговаря с ръководството на Съвета за външноикономически връзки на Турция /ДЕИК/ и с турски инвеститори в България. Представителите на турския бизнес определиха България като важен партньор, врата към Европа и към целия свят. Те проявяват сериозен интерес за разширяване на инвестициите в нашата страна.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments