Размирици в Хаити: Призиви за спокойствие след антиправителственото насилие

0
18
Размирици
Размирици. Снимка: Pixabay

Висши лидери призоваха за спокойствие след дни на бурни антиправителствени протести в Хаити. Протестиращите настояват за оставката на министър-председателя Ариел Хенри, след като спирането на държавните субсидии за гориво доведе до рязкото поскъпване на бензина и дизела. Министърът на правосъдието в държавата Берто Дорсе обеща да идентифицира и накаже онези, които стоят зад насилствените демонстрации. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш е „дълбоко загрижен“ за размириците, предава „BBC“.

Последните демонстрации идват, след като инфлацията се повиши до най-високото си ниво от десетилетие, а 40% от страната разчита на хранителна помощ, за да оцелее, докато хроничното гангстерско насилие оставя стотици убити и хиляди разселени.

Хаити е една от най-бедните страни в света и претърпя редица кризи, сред които убийството на президента Жовенел Моис през юли 2021 г. и мощно земетресение, при което загинаха 2200 души.

Миналата седмица беше съобщено за сблъсъци, включително и за протестиращи, които хвърлят камъни и стрелба.

По-рано тази седмица двама журналисти бяха застреляни и телата им подпалени в Сите Солей, в покрайнините на столицата Порт-о-Пренс. Там протестиращи издигнаха барикади и блокираха пътища с купчини запалени гуми.

В град Гонаив, който е разположен на север, обществени сгради и частни резиденции бяха нападнати и ограбени. Местните офиси на Продоволствената програма на ООН бяха атакувани в четвъртък.

Според Гутериш настоящите вълнения са довели страната до застой. Той предупреди, че ако настоящата ситуация продължи, „тежката хуманитарна ситуация, пред която са изправени най-уязвимите хора в Хаити, ще се влоши още повече“.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments