Полицията: Чуждестранен хит отряд е убил президента на Хаити Жовенел Мойс

0
48
Жовенел Мойс.
Източник: Фейсбук страницата на президента Жовенел Мойс.

Хит отряд, съставен предимно от пенсионирани колумбийски войници, е убил президента на Хаити Жовенел Мойс по-рано тази седмица, съобщава полицията, цитирана от “BBC”.

Групата включва 26 колумбийци и двама американци от хаитянски произход, каза пред журналисти шефът на полицията Леон Чарлз. Осем от заподозрените все още са в бягство, докато 17, включително двамата американци, са арестувани. Останалите заподозрени са застреляни по време на престрелки с полицията в столицата Порт-о-Пренс.

В ранните часове на сряда група въоръжени мъже нахлуха в дома на президента и застреляха него и съпругата му. Според властите Мойс е открит легнал по гръб с 12 рани от куршум и е починал на местопроизшествието. Съпругата му Мартин е сериозно ранена и е откарана за лечение във Флорида, където се твърди, че е в стабилно състояние.

Все още не е ясно кой е планирал нападението или какво го е мотивирало. Временният министър-председател на Хаити Клод Джоузеф обаче заяви пред Би Би Си, че 53-годишният президент може да е бил обект на мишена, защото се бори с „олигарси“ в страната.

В четвъртък полицията представи някои от заподозрените пред медиите, заедно с оръжия, колумбийски паспорти и други доказателства. Чарлз заяви:

“Чужденците са дошли в страната ни, за да убият президента. Ще засилим нашите техники за разследване и издирване, за да заловим останалите осем наемници.”

Правителството на Колумбия заяви, че най-малко шестима членове на предполагаемия хит отряд са били пенсионирани членове на нейната собствена армия. От ръководството ѝ обещаха да съдействат на Хаити в усилията ѝ за разследване.

Междувременно американският държавен департамент заяви, че не може да потвърди дали някой от нейните граждани е бил задържан. Разследващите все още търсят ръководителите на убийството, което предизвика някои граждански вълнения в най-бедната нация в Америка. Разгневена тълпа се събра в четвъртък, за да наблюдава полицейската операция в столицата. Някои автомобили бяха запалени, а хората се събраха пред полицейско управление, където бяха задържани заподозрените.

Извънредно положение остава в сила в цялата страна.

Кой отговаря за държавата?

Покушението породи объркване относно това кой отговаря за Хаити. Конституцията казва, че председателят на Върховния съд трябва да поеме поста, но наскоро той почина от COVID-19. След това измененията предлагат премиерът да ръководи страната. По време на четиригодишния си мандат Мойс имаше шест министър-председатели и в понеделник, ден преди да бъде убит, той номинира седмия – Ариел Хенри.

Хенри все още не беше положил клетва, но настоява, че той трябва да отговаря.

Джоузеф, който е временният премиер, заяви пред Би Би Си, че е „озадачен“ от изявлението на Хенри. ООН заяви, че Джоузеф трябва да остане начело на страната, докато не се проведат избори по-късно тази година. Той заяви, че няма да се кандидатира за президент и беше категоричен:

“Не съм тук, за да остана твърде дълго на този пост. Трябва да проведем избори. Нямам личен дневен ред.”

Как се осъществи атаката?

Тежко въоръжени убийци нахлуха в дома на президента Мойс в хълмовете над Порт-о-Пренс около 01:00 часа местно време (05:00 GMT) в сряда.

Видеото, пуснато след стрелбата, изглежда показва тежко въоръжени мъже, облечени в черно, преструващи се на американски агенти за наркотици, крещящи:

“DEA [US Drug Enforcement Administration] операции, всички останете долу!”

По време на нападението офисът и спалнята на президента бяха обрани. Трите деца на първата двойка, Джомарли, Жовенел-младши и Жоверлейн, са на „безопасно място“, съобщиха служители.

Още преди убийството на президента Мойс ситуацията в Хаити беше белязана от нестабилност и имаше широко разпространени протести с искане за оставката му.

Парламентарните избори трябваше да се проведат през октомври 2019 г., но споровете ги забавиха, което означава, че Мойс е управлявал с указ.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments