Проф. Цоков за реформите: От онлайн обучението до безплатно висше образование у нас

0
849
Галин Цоков
Галин Цоков. Снимка: МОН

В условията на разпространяваща се грипна епидемия, значителен брой училища в област Пловдив и Габрово преминават към онлайн обучение, като в същото време София-област разглежда възможността за въвеждане на грипна ваканция. Тази информация беше разкрита от професор Галин Цоков, министър на образованието и науката, по време на интервю пред „БНТ“.

Проф. Цоков подчерта значимия опит, който българските учители и училища са натрупали по време на пандемията в областта на електронното обучение. Той заяви, че този опит сега може ефективно да бъде приложен в ситуация на грипна епидемия, като осигури възможност за поддържане на образователния процес, дистанционна комуникация между учители и ученици, и развиване на цифровите умения на учениците.

Министърът разкри значима реформа във висшето образование, включваща отпадане на таксите за студентите. Целта на тази инициатива е да се повиши качеството на образованието в България и да се стимулира задържането на младите специалисти в страната. Това решение идва на фона на намаляващия брой студенти, обусловен от демографската криза. Проф. Цоков уточни, че за реализацията на тази инициатива са необходими 150 милиона лева, които ще покрият студентските такси за втория семестър на настоящата учебна година и първия семестър на следващата.

Въпреки понижаването на балообразуващите оценки и демографската криза, министърът отбеляза, че все още няма свободни места в университетите, подчертавайки високото търсене и непрекъснатия интерес към висшето образование в България.

Тези мерки са част от цялостните усилия на правителството да се справи с текущите предизвикателства в областта на образованието и да подготви следващите поколения за успешно бъдеще във все по-дигитализиращия се свят.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments