Президентът: Иновативните специалности изграждат лидерите на утрешния ден

0
29
Президентът Румен Радев пред студенти
Президентът Румен Радев пред студенти. Снимка: Президентство

Професионалистите, които са завършили иновативни специалности, ще бъдат лидерите на утрешния ден, заяви президентът Румен Радев по време на тържественото откриване на новата академична учебна година във Висшето училище по телекомуникации и пощи /ВУТП/. В приветствието си той изтъкна значимите постижения на Висшето училище по телекомуникации и пощи през неговата 140-годишна история. Държавният глава открои ролята на висшето училище, както за развитието на българското образование, така и за модернизирането на съобщителното дело като основен фактор за просветното, политическо и икономическо развитие на следосвобожденска България.

„Подготвените кадри в телеграфните станции и пощите са сред пионерите в развитието на младата българска държава и имат огромен принос за нейния подем“, изтъкна Радев.

И до днес ВУТП подготвя експерти за сфера от изключително значение, както за работата на държавните и общинските органи, така и за промишлеността, земеделието и обществения живот, коментира още президентът.

„Днес от нивото на комуникациите и съобщенията зависи и нивото на общественото и икономическо развитие на всяка държава. Успехът днес се измерва със скоростта и обема на обменяната информация, с нейната достъпност и защитеност.“

Държавният глава поздрави ръководството и преподавателите на ВУТП за успешното съхраняване на добрите традиции на висшето училище и за успешното им обогатяване с най-модерните и иновативни форми на обучение. Президентът изтъкна активната научно-изследователска дейност на висшето училище, както и сътрудничеството му с българския бизнес и с водещи международни компании за развитието на нови, перспективни специалности, жизненоважни за прехода на държавата и обществото към цифровата икономика.

„Това е бъдещето на българското висше образование и именно вие прокарвате този път“, обърна се президентът Радев към студентите.

Държавният глава връчи дипломите на абсолвентите от випуск 2022, завършили с отличие и отличи новоприетите студенти с най-висок бал. След официалната церемония президентът проведе среща с академичното ръководство на висшето училище.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments