Правописът в сайтовете на ОИК – с грешки или без грешки

0
1988
Илюстративна снимка. Източник: Пиксабей
Илюстративна снимка. Източник: Пиксабей

Гражданинът Диан Тодоров изпраща уведомление до Централна избирателна комисия /ЦИК и Българска академия на науките /БАН/. Повод за писмото е правописът в сайтовете на Общинските избирателни комисии /ОИК/.

Прилагаме текста без редакторска намеса:

„Уважаеми дами и господа,

Прави ми впечатление, че в много от сайтовете на ОИК думата „община“ се изписва с главна буква. Правилото е, че когато употребяваме думата в значението й като административно-териториална единица, тя следва да се изписва с малка буква, напр. „Аз работя на територията на община Айтос“. Когато е собствено име на конкретна институция, тогава следва да се изписва с главна, например: „Той е служител в Община Айтос“, т.е в общинската администрация.

На сайта на ОИК–Пловдив /там съм забелязал, не твърдя, че е единствен/ тази грешка не е допусната – навсякъде думата „община” е изписана с малка буква.

В сайта на ОИК – Шумен хитро избягват да използват тази дума, въпреки че в местния университет има много добри филолози-преподаватели и членовете на ОИК биха могли да потърсят консултация с тях. В останалите сайтове на ОИК изписват думата „община“ по различен начин – веднъж с малка, веднъж с голяма буква, най-често с голяма. В ОИК–Айтос и ОИК–Царево са се спрели на варианта с голяма буква, предполагам, за да се избегне объркване.

Тази погрешна тенденция за изписване на думата „община“ с главна буква вероятно се дължи на влиянието на английския език, под което много хора пишат главна буква на места, където според правописните правила в българския език трябва да е с малка.
Също така виждам, че в листите за кандидати за общински съветници фигурират много учители, но на тях това не им прави впечатление. Вероятно те не са филолози и би могло да им се прости.

Аз умишлено доста пъти съм допускал тази грешка в своята кореспонденция, очаквайки някой да го забележи. Често в писмата си умишлено правя дребни грешки, за да не бъда обвинен в съвършенство. Но за съжаление до момента такъв грамотен човек няма, въпреки че голяма част от адресатите на писмата ми са били директори на училища – филолози.

Госпожи и господа от ЦИК, сигнализирам Ви, за да вземете спешни мерки относно правописа на подресорните Ви комисии, с най-добри намерения.

Запитването ми към членовете на БАН е: Има ли въведени и утвърдени нови правила в правописа по конкретния случай? Само допреди година важеше правилото „община“ да се изписва с малка буква, когато е нарицателно име.

С пожелание за успешна работа!“

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments