ОИК-София заседава днес по сигнал срещу кмета Васил Терзиев

0
32
Васил Терзиев
Васил Терзиев. Снимка: Васил Терзиев, Фейсбук

Общинската избирателна комисия ще проведе днес извънредно заседание заради постъпил сигнал срещу кмета на столицата Васил Терзиев. Пред „БНР“ председателят Полина Витанова обясни, че той е за несъвместимост на заеманата от него позиция съгласно Закона за местното самоуправление и местната администрация /ЗМСМА/. 

В сигнала се твърдяло, че Васил Терзиев все още имал дялово участие в търговско дружество, което противоречи на нормативната уредба. Заседанието на Общинската избирателна комисия в София ще се проведе в 13:00 часа. След това протокол от него ще бъде качен на сайта на ОИК. 

Тогава ще стане ясно и кой е подателят на сигнала и какъв точно е той. 

Полина Витанова обясни, че Васил Терзиев трябва в 30-дневен срок от избирането си за кмет да е подал искане за излизане от въпросното търговско дружество. Затова той трябва да е уведомил писмено и Общинската избирателна комисия. И Васил Терзиев имал подадено уведомление в посочения срок

Оттук насетне комисията трябва да установи дали той наистина е предприел необходимите действия за прекратяване на своето дялово участие. Затова и комисията щяла да изиска необходимите документи, за да установи дали Васил Терзиев е спазил буквата на закона. В 3-дневен срок ОИК трябва да излезе и със становище по въпроса

Ако Терзиев наистина все още има дялово участие в търговско дружество, неговите правомощия като кмет ще бъдат прекратени. Ако това не е така, тогава въпросният сигнал не е основателен. 

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments