Божанов: ПП-ДБ не трябваше да допуска Пеевски самоинициативно да се превърне в говорител на кабинет, в който не участва

3
175
Божидар Божанов
Божидар Божанов. Снимка: Facebook

„Продължаваме Промяната – Демократична България“ /ПП-ДБ/ ще остане в опозиция, след като избирателите ѝ отредиха трето място при електорален отлив наполовина спрямо предните избори. Това потвърди представителят на „Да, България“ Божидар Божанов в ефира на „БНТ“.

„ГЕРБ изгориха всички възможности за разговор по време на кампанията. Нито от ГЕРБ, нито от ДПС, нито от когото и да е чухме като приоритет нещата, заради които бе развалена сглобката. Защо трябваше изобщо да ходим на избори, ако сега би било възможно някакво управление с ГЕРБ“, реторично попита Божанов.

Според него избирателите ясно са заявили, че не дават на ПП-ДБ отговорността, гласувана им при предходните избори. Бившият министър на електронното управление призна, че обединението е допуснало много грешки и не е успяло да комуникира с избирателите какво точно прави и какви са целите, които иска да постигне.

„Именно затова Христо Иванов подаде оставка веднага след изборите. С тази оставка не свършва нашият анализ на грешките – той започва с нея“, категоричен бе Божанов. Той уточни, че голяма част от досегашните избиратели на ПП-ДБ, които този път не подкрепиха формацията, просто са си останали вкъщи. В отговор на въпроса дали ще последват още оставки, Божанов заяви:

„Това е решение на всяка една от партиите. Всяка една от партиите е в различен етап на своето развитие, история, вътрешни динамики. Една партия не може да каже на друга партия „Подай си оставката!“ Христо Иванов вече каза да не се впускаме в търсене на скалпове и в желанието да изгорим всичко само защото са изгубени едни избиратели.“

Божанов призна, че ПП-ДБ е големият губещ на изминалите избори, но посочи, че ГЕРБ също търпи загуба на около 120 000 избиратели.

„Вече и г-н Пеевски им каза, че очаква от тях да съставят кабинет и интересното е, че им го каза през медиите. Моята хипотеза, без да се опитвам да се бъркам на колегите от ГЕРБ в техния анализ, е че тази загуба при тях е от прекаленото сближаване с г-н Пеевски и по време на кампанията, и преди това“, заяви Божанов.

Божанов бе категоричен, че обединението между „Продължаваме Промяната“ и „Демократична България“ остава здраво, докато и двата политически субекта гледат в една посока и отстояват едни и същи принципи. Той опроверга съмненията за какъвто и да е разговор за разцепване.

„Знам, че опонентите ни много биха искали ние да започнем сега да се стреляме през студиата и да се обвиняваме един друг в неуспехи. Мога да ги уверя, че това няма да се случи. Явили сме се на тези избори в тази коалиция и сме обещали това на избирателите. В този парламент разговор за разцепване ще бъде нечестен спрямо тях“, допълни Божанов.

Представителят на „Да, България“ призна и друга грешка, допусната по времето на кабинета „Денков“. Според него ПП-ДБ не е трябвало да допускат Делян Пеевски самоинициативно да се превръща в говорител на правителство, в което не участва.

„Тази грешка имаше своите комуникационни последствия. Хората започнаха да възприемат Пеевски като говорител на правителството, какъвто той нямаше основание да бъде“, заключи Божанов.

Владислав Панев: И в Европа, и в България, евроскептицизмът е във възход

Абониране
Известие от
guest

3 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Ивайла
Ивайла
27 дни по-рано

Поредният опит на Иванов да се скатае. Значи хем иска да няма правителство, хем ако има такова той да не носи никаква отговорност за нищо и да дърпа конците на неговите хора. После те да операт пешкира като се омажат нещата, а той да излезе целият в бяло като месия. Хората не са толкова глупави вече.

Пепи
Пепи
26 дни по-рано

ПП-ДБ имат късмет, че изобщо са в парламента