Пламен Димитров, КНСБ: През 2023 г. работната заплата трябва да върви към 870 лева

0
128
Заплата
Снимка: Pixabay

Посоката, в която трябва да се върви, е към достигане на минимална работна заплата от 850-870 лева от 2023 година. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Пред „NOVA“ той коментира, че настояването със сегашния държавен бюджет да се увеличи минималното възнаграждение у нас е съвсем основателно и най-вече наложително спрямо настъпилата инфлация.

Изчисленията показват, че за едно семейство от 3-ма души са необходими над две минимални заплати, за да успява то да се издържа. За нормален стандарт на живот са нужни около 234 лева повече, констатира директорът.

Димитров припомни, че увеличение на минималното трудово възнаграждение на 760 лева е било поискано още в сегашния бюджет. За съжаление обаче не бе постигнат успех по въпроса.

Според Пламен Димитров най-обезпокоителната новина в бюджета за 2022 г. са рамките на заплатите. Абсурдно е заложеното увеличение единствено в парите на педагогическия персонал, смята той.

Президентът на КНСБ намира подпомагането на домакинствата с енергийни помощи за далеч от нивата, определяни от Евростат. Причината е, че реално близо 2 милиона граждани на страната не могат да се отопляват през зимата, докато реално подпомаганите са малко повече от 300 000 души.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments