От МОН обявиха: Повече медалисти от олимпиади ще получават стипендии

0
33
Медали
Медали. Снимка: Pixabay

От догодина повече ученици с медали от международни олимпиади ще получават стипендии, съобщи просветният министър проф. Сашо Пенов по време на националния форум „Училищата с иновации за бъдещето“, организиран от Министерството на образованието и науката /МОН/. По думите му предстои промяна в наредбата за закрила на деца с изявени дарби, която ще позволи всички ученици, спечелили златни, сребърни или бронзови отличия от международни олимпиади, да получават стипендии.

В момента възнаграждение се отпуска на ученик, класиран индивидуално на първо, второ или трето място. В същото време класирането при някои международни олимпиади се извършва в медали (златен, сребърен и бронзов), а не по места (първо, второ и трето). Затова не всички медалисти могат да получат стипендии.

На официалната церемония в НДК бяха наградени 36 иновативни учители от цялата страна.

„Мисията на училището е да бъде прозорец към бъдещето. Учителите иноватори са онези смели хора, които търсят начини да предизвикат интерес у децата, да оставят у тях трайното усещане, че могат да бъдат откриватели и изследователи, и да бъдат подготвени за онова неизвестно бъдеще, пълно с предизвикателства.“, заяви министър Пенов в приветствието си до участниците във форума.

542 са иновативните училища у нас, като те се намират в 192 населени места в 28-те области. Днес в България работят над 20000 иновативни учители. По време на форума някои от тях представиха постиженията си в образователната сфера в областта на иновативното обучение.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments