От МБАЛ-Видин разпространиха становище за шокиращото видео от COVID отделението

0
2359
МБАЛ - Видин
Снимка: МБАЛ - Видин

От МБАЛ „Света Петка“ АД – Видин разпространиха становище за шокиращия видеоклип, публикуван във Facebook снощи. На него се вижда гол пациент на COVID отделението, който ползва за тоалетна кашон в коридора. Авторът на клипа няколко пъти пита дали има лекар, но такъв не се отзовава.

Според болницата целта на кадрите е да се внуши, че в COVID отделението не се провежда лечение, а пациентите са оставени в ръцете на съдбата без лекарски и медицински грижи. По този повод от МБАЛ-Видин разкриват:

„Клипът, който трае малко повече от минута и половина, е заснет от лице, близък на пациент с COVID инфекция настанен в структурата. Авторът на клипа, възползвайки се от зеления коридор, по който са извеждани в този момент пациенти от COVID структурата за осъществяване на изследвания, е проникнал противоправно и незаконно там, заснел е клипа също незаконно и противоправно (това става преди около месец) и този клип се качва в интернет пространството, в социалната мрежа Facebook и е предоставен на медиите сега (около месец по-късно).“

От становището става ясно, че санитари многократно са обличали заснетия пациент, но заради заболяването си не е осъзнавал действията си. В момента на снимането на видеото санитарите са били с други заболели за изследвания, но в болничните стаи е имало дежурен лекар и медицинска сестра, твърдят от МБАЛ-Видин.

Цивилното лице е било изведено от отделението след остри пререкания с дежурния лекар – д-р Миланов, посочват още от болничното заведение. Това също е било заснето, но не е излъчено. От МБАЛ „Света Петка“ пишат още, че авторът на клипа е създавал многократно конфликтни ситуации и дори е бил отстраняван няколкократно с помощта на охранители.

От МБАЛ-Видин коментират и стачната готовност на санитарките от отделението по Спешна медицина. Разпределението на финансовите средства за първа линия в лечебните заведения за болнична помощ са по една Методика, а на Центъра за спешна медицина са по друга, пише в него.

Прочетете цялото становище ТУК.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments