Провокация или реалност? Видео от COVID отделението в МБАЛ-Видин предизвика възмущение във Facebook

1
1868
Болница във Видин
Случай с болен пациент в болницата във Видин. Снимка: Колаж от МБАЛ "Св. Петка" АД и кадър от видео с болен пациент

Шокиращо видео от COVID отделението на болницата във Видин се разпространява във Facebook. Авторът му твърди, че го е заснел в коридора на лечебното заведение, а на него се вижда чисто гол мъж, който ползва за тоалетна кашон в коридора. Няколко пъти се чува как снимащият пита дали има лекари в отделението, но такива не се отзовават. Клипът предизвика хиляди коментари и реакции във Facebook.

Същевременно зам.-директорът на болницата д-р Богдан Томов коментира за „NOVA“, че този клип е провокация и абсолютно нарушение на всички правила.

„Образува се зелен коридор, за да бъдат изведени COVID болните за контролни изследвания. Авторът на този клип се е възползвал, абсолютно неправомерно, точно в този момент да влезе в COVID структурата при болните, и да заснеме клипа. Повечето болни са с пневмония и са си по леглата. Човекът, който е заснет гол, освен пневмония има и мозъчно-съдови проблеми“, обясни д-р Томов.

Пациентът несъзнателно е уринирал в кашон за еднократна употреба, който се ползва за изхвърляне на отпадъци, които се почистват 2 пъти на ден.

„Този човек е извършвал несъзнателни действия“, твърди медикът.

Видеото е направено преди около 20 дни и от ръководството на болницата са знаели за съществуването му.

„Имахме проблеми и с неговия автор. Негов дядо е бил пациент в отделението. Беше обещал да не публикува видеото, но то се появи в социалната мрежа. За случая е уведомена и прокуратурата“, добави д-р Томов.

По време на снимането на кадрите е имало лекар в съседна стая, който е преглеждал пациент. Същевременно двете санитарки са били с пациенти за изследвания, посочи д-р Томов. По думите му в момента COVID отделението е пълно.

Междувременно припомняме, че санитари започнаха гладна стачка заради неизплатени пари за работа на първа линия. Те настояват за оставката на ръководството на болницата. Според д-р Томов подобен проблем няма и е готов да извърши проверка.

Санитарите заплашиха, че ще протестират пред Здравното министерство, ако не видят оставка.

Абониране
Известие от
guest
1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Албена Иванова
Албена Иванова
1 година по-рано

Глупости се говорят от проверките!
Видеото е истината!