Основателят на „GFTeam“ Жулио Сезар гостува в бургаския BJJ клуб от веригата

0
286
Жулио Сезар Перейра
Жулио Сезар Перейра. Снимка: Julio Cesar Pereira, Facebook

На 28 февруари, от 19:00 ч., гост в бургаския клуб по бразилско джиу-джицу „GFTeam“ ще бъде самият създател на веригата „GFTeam“ Жулио Сезар Перейра. Зад името стоят редица зали в цял свят, в които се преподава бойният спорт на най-високо ниво. Перейра е истински лидер, който в повечето случаи се справя сам с възхода на академията, за разлика от повечето отбори от високо ниво в международната верига, които имат по няколко лидера.

Майстор Перейра е безспорен европейски и световен шампион и „единственият състезаващ се носител на коралов колан“, коментира пред Искра.бг бургаският треньор Пламен Петров-Легендата. Жулио има 7-ми дан по джиу-джицу, който е получил след 31 години отдаденост към спорта.

Да се докоснеш до чудото на бразилското бойно изкуство с целостта и стремежа, показани от майстор Хулио Сезар Перейра, е мечта, която обикновено се сбъдва само веднъж в живота на българския фен на BJJ. Шансът не е за изпускане и от него биха могли да се възползват дори хора, които не са активно спортуващи. Цената за участие в събитието е 50 лева.

Кой е Жулио Сезар Перейра?

Жулио Сезар Перейра, известен също като „Местре Хулио” /в превод майстор Жулио/ е роден в Рио де Жанейро, Бразилия, на 22 декември 1964 г. Той започва да тренира джиу-джицу под ръководството на Монир Саломао през 1974 г. и продължава своя път в бойния спорт под надзора на Освалдо Фада, докато получава черния си колан, какъвто има и по джудо, освен по BJJ.

През 2018 г. майстор Жулио Сезар се мести в Ориндж Каунти, Калифорния, разширявайки още повече глобалния обхват на екипа.

Жулио Сезар Перейра
Жулио Сезар Перейра. Снимка: Julio Cesar Pereira, Facebook

Откъде води началото си „GFTeam“?

Всичко започва в „Universidade Gama Filho“ /UGF/ – университет в Рио де Жанейро, известен със своя курс по физическо възпитание и спортниte си отбори. Един от следдипломните студенти на университета, също треньор, Фернандо Гимараеш, прави монография за включването на джиу-джицу в учебната програма на учебното звено през 1978 г.

Гимараеш /известен също като „Пиндука“/ е вярвал в академичните ползи, които обучението по BJJ ще донесе, но за съжаление искането е отхвърлено от борда на университета, силно лобиран от джудото. Молбата е подадена още 3 пъти /1988, 1990 и 1992 г./, докато директорът Педро Гама Филхо /самият той носител на черен колан по джудо и BJJ/, решава да помогне и вкарва джиу-джицу в университетската програма през 1993 г.

Жулио Сезар Перейра
Жулио Сезар Перейра. Снимка: Julio Cesar Pereira, Facebook

През 1996 г. академията най-накрая започва да работи в кампуса „Taquara“ в северната част на Рио де Жанейро. Педро Гама Филю и Пауло Жардим са треньори в университета за кратко, преди да предадат работата в умелите ръце на майстор Жулио Сезар, Маркус Бело и Александър Барауна. Те поемат проекта оттам нататък, а Гама Филю и Жардим остават част от отбора като спонсори.

Разрастването на екипа е огромно от самото начало и скоро лагерът трябва да бъде преместен на по-подходящо място в „Campus Piedade“, друг адрес на UGF.

След смъртта на Педро Гама през 2004 г. екипът губи спонсорството на университета и е принуден да премести централата си от известния „Campus Piedade“ в „Bairro do Méier“, като запази името на Gama Filho.

През 2007 г. обаче, тъй като някои от състезателите преминават към смесените бойни изкуства /MMA/, UGF трябва да смени името си, защото университетът не иска да бъде свързан по никакъв начин със спорта MMA. Така се ражда „Grappling Fight Team“ /“GFTeam“/.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments