Наводнения в Австралия: Три щата издадоха заповеди за евакуация след проливен дъжд

0
13
Наводнение
Наводнение. Снимка: Pixabay

На общности в три австралийски щата е наредено да се евакуират, тъй като поройните дъждове водят до големи наводнения, предава „BBC“. В някои части от страната се е изляло четири пъти повече от средното октомврийско количество валежи само за 24 часа. Най-малко 500 къщи са наводнени, един човек е загинал, а друг е в неизвестност, докато бедствието се разгръща.

Широко разпространените наводнения в цяла Австралия – предизвикани от метеорологичните условия на Ла Ниня – са убили повече от 20 души тази година.

Виктория – вторият по население щат в Австралия – беше най-силно засегнат тази седмица. На няколко общности е наредено да се евакуират, включително някои в столицата на щата Мелбърн.

Наводненията заляха пътища, наложиха затваряне на училища и прекъснаха тока на 3000 къщи и предприятия. Премиерът на страната Даниел Андрюс заяви, че броят на наводнените домове е „абсолютно сигурен, че ще расте, като го нарече едно от най-лошите наводнения в щата от десетилетия. Пред Australian Broadcasting Corporation той сподели:

Случващото се едва започва и тези условия ще ни съпътстват известно време.“

Бари Уебстър, който живее в северозападната част на Мелбърн, е един от онези, чиято къща е потопена. Пред The ​​Age той заяви:

„Винаги съм казвал, че искам гледка към реката, но не по този начин. Да слезеш долу и да видиш салона да се носи… това е малко сюрреалистично, нещо като на филм.“

Много райони бяха залети от масивни 24-часови валежи, но най-високите нива на дъжд бяха в Стратбоги, североизточно от Мелбърн. Градът получи 220 мм – повече от два пъти повече от средните валежи за града през октомври или около една трета от средните годишни валежи за Лондон.

Няколко реки също се наводниха в Тасмания, след като в някои райони паднаха до 400 мм дъжд за 24 часа. Не е ясно колко домове и бизнеси са засегнати там. В Нов Южен Уелс на около 600 души беше наредено да се евакуират от град Форбс, където се очакваше да бъдат наводнени около 250 имота и предприятия.

Един мъж загина в западната част на щата по-рано тази седмица, след като колата му беше потопена в наводнения. Също така спасителите издирват мъж, за който се смята, че е бил пометен при подобни обстоятелства във вторник.

През идните седмици се прогнозират още дъждове, което ще натовари вече набъбналите реки и наситената почва. Експерти изразиха мнението, че неотдавнашните наводнения в Австралия са се влошили от изменението на климата и метеорологичния феномен Ла Ниня. В Австралия Ла Ниня увеличава вероятността от дъжд, циклони и по-ниски дневни температури.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments