Над 20 000 работни места и над 70% от заведенията са били спасени в условията на COVID-19

0
174
Ресторант
Снимка: Pixabay

В разгара на пандемията от COVID-19 и в края на летния сезон започнаха да излизат данни за състоянието на ресторантьорския бранш в условията на криза. От ресорните асоциации са категорични, че благодарение на предприетите мерки са били спасени 70% от сектора и над 20 000 работни места. Става въпрос за намаляването на ДДС от 20 на 9% и мярката 80/20. Стигна се дори дотам от самия бранш да предложат увеличаване на минималния осигурителен праг от 610 на 800 лева, което е безпрецедентно в условията на криза, предаде „24 часа“.

Както във всяка туристическа държава и у нас заведенията играят съществена роля в заетостта. Според данни на Националния статистически институт заетите в сектора са около 120 000 души, а като се прибавят и тези в хотелиерството стават 450 000 от общо 2,3 милиона заети.

По официални данни 32 598 човека са били съкратени от ресторантьорството през март и през април. След това обаче през лятото 20 180 души са се върнали на работа. Не е ясно какво е станало с останалите, но по всяка вероятност те са започнали работа в други сектори.

Що се отнася до самите заведения около 30% не отвориха врати след извънредното положение. Около 70 на сто обаче оцеляха. Но какво се случва с тях?

От Асоциацията на заведенията отчитат, че оборотите в повечето ресторанти са намалели с 50%. Преди са се харчили средно 25 лева на човек, а в момента те са 15 лева. Чужденците пък са консумирали за 31 лева, а в момента тях изобщо ги няма.

Само 17,6 на сто от заведенията отчитат намаление от 30%, а други 19,5% – до 20 на сто. Единици са тези, които имат увеличение на оборота.

Освен това има и нови разходи и те са за спазване на противоепидемичните мерки. Различните заведения са дали за консумативи между 3000 и 8000 лева.

През рекордната 2019 година у нас заведенията са отчели обороти от около 4 милиарда лева, като всяка пета касова бележка е била издадена от тях.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments