Министерство на земеделието отпуска 109 млн. лева за развитието на рибарството и аквакултурите до 2027 г.

1
2616
Събитие в Батак
Събитие в Батак. Снимка: МЗХ

Заместник-министърът на земеделието и храните доц. Деян Стратев обяви планове за отпускане на общо 109 млн. лева безвъзмездна финансова помощ по 11 процедури в рамките на Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури /ПМДРА/ 2021-2027 г. Това съобщение беше направено на специално събитие в Батак, посветено на напредъка по програмата.

Сред най-важните мерки, които ще бъдат финансирани, са:

Продуктивни инвестиции и иновации в аквакултурите с бюджет от 20 млн. лева
– Окончателно преустановяване на риболовни дейности с бюджет от близо 7 млн. лева.

Заместник-министър Стратев също така обяви стартирането на прием на проекти за изграждане на нови предприятия за преработка на рибни продукти и модернизация на съществуващите. Процедурата е с бюджет от 15 млн. лева и ще се осъществи на три етапа. Целта на тази мярка е да насърчи предлагането на пазара на качествени рибни продукти с висока добавена стойност. Финансирането по ПМДРА ще покрива до 50% от стойността на проектите, като максималният размер на подпомагането е 2 млн. лева.

Бюджетът на ПМДРА за програмния период до 2027 г. възлиза на 237 млн. лева. Стратев представи и информация за напредъка по Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г., като съобщи, че вече са договорени 96% от бюджета на програмата, възлизащ на 195,7 млн. лева, а 164,5 млн. лева са вече изплатени.

Програмата е постигнала значителни резултати, включително:

– Подпомагане на 95 производители на аквакултури и финансиране на още 24 нови производители.
– Откриване на 40 нови и модернизирани предприятия за преработка на рибни продукти.
– Създаване на 123 нови работни места и запазване на 130 съществуващи.
– Подпомагане на над 180 проекта в рамките на стратегиите за ВОМР.

По ПМДР 2014-2020 г. са модернизирани шест рибарски пристанища и са изградени или обновени 10 лодкостоянки. Въведено е интегрирано българско морско наблюдение като част от Общата среда за обмен на информация по море /CISE/.

Във връзка с войната в Украйна са изплатени компенсации в размер на 8,9 млн. лева, а още близо 11 млн. лева ще бъдат предоставени през месец юли. Очаква се сключването на договори за одобрените проекти и изплащането на компенсациите.

На събитието в Батак бяха представени и добри практики на проекти, реализирани по ПМДР 2014-2020 г., което подчертава важността и ефективността на програмата за развитието на морското дело, рибарството и аквакултурите в България.

Разкриха порочна практика за продажба на бракониерска черна мида

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Васил
Васил
18 дни по-рано

Никъде не прочетох,колко милиона лева са отделени за зарибяване на язовири.Първо почваме с предприятия за преработка на риба.