Министър Цоков към медалистите ни: Ваши постижения показват, че в образованието ни може да се постигнат високи резултати

0
13
Проф. Галин Цоков
Проф. Галин Цоков. Снимка: МОН

„Гордеем се с отличията, които завоювахте. Тези ваши постижения показват, че в българското образование може да се постигнат високи резултати, когато има вдъхновение, усилена екипна работа и обучение, насочено към изграждане на умения.“

Това заяви просветният министър проф. Галин Цоков по време на среща между него, премиерът акад. Николай Денков, медалисти от международни олимпиади и състезания по природни науки, както и техните ръководители. На завършилите средното си образование олимпийци той пожела да учат в университетите, в които мечтаят, но след това да се върнат в България, защото страната ни има нужда от тях.

Същевременно министър-председателят акад. Николай Денков им каза: „Аз съм един от вас.“

Премиерът им показа медала си от Международната олимпиада по химия от 1980 година в австрийския град Линц. След това той награди децата и ръководителите им за постигнати високи резултати на международни олимпиади и състезания, провели се през тази година. Общо 71 медала са завоювали младежите ни от началото до средата на септември. 11 от тях са златни, 28 – сребърни и 32 – бронзови. Всички те и техните ръководители получиха грамоти и значки. В церемонията се включиха и членове на Управителния съвет /УС/ на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки.

Като ученик премиерът е бил състезател в националния отбор по химия. Медалът му е с формата на стилизирано листо, украсено със синтетичен корунд.

„Той показва синтеза между природата и технологиите, който движи прогреса на човечеството заедно с човешкия ум“, поясни акад. Денков и поздрави тазгодишните медалисти, обещавайки им пълната подкрепа на държавата.

Председателят на УС на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки Алексей Христов пък изтъкна: „За пръв път от 20 години се усеща подкрепата на държавата за това, което всички вие – ученици и ръководители, правите.“

По думите му българската система за откриване и развитие на таланти и на потенциала на учениците е уникална. Олимпийците ни се подготвят от университетски преподаватели и от учени в Българската академия на науките.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments