Меркел настоява за по-строго германско заключване

0
26
Ангела Меркел. Снимка: Общомедия
Ангела Меркел. Снимка: Общомедия

Канцлерът Ангела Меркел застана зад призивите за по-пълно заключване в Германия, което ще включва затваряне на магазини след Коледа, като заяви на законодателите, че ваксините сами по себе си няма да променят основно хода на пандемията през първото тримесечие, информира “Агенция Ройтерс”.

Най-голямата икономика в Европа е в частична блокировка от шест седмици, като баровете и ресторантите са затворени, но магазините и училищата все още стоят отворени. Тези мерки спряха експоненциалния растеж на коронавируса, но нивата на инфекция остават на високо ниво.

В изказване в парламента в сряда Меркел заяви, че регионалните лидери трябва да следват научните насоки, които призовават хората да намалят допълнително контактите си с другите. Меркел заяви:

“Би било добре да вземем на сериозно това, което ни казват учените.”

“Няма да можем да ваксинираме толкова много хора през първото тримесечие на 2021 г. – което е зимното тримесечие – и не е ясно дали ще видим значителна промяна.”

Според федералната система на Германия правомощието да налагат ограничения е на регионалните правителства. Меркел отдавна настоява за по-строги мерки за блокиране, на които някои държавни лидери, особено тези в по-малко засегнатите региони, се противопоставиха.

Leopoldina, официален научен консултативен орган, препоръчва училищните коледни празници да започват по-рано от планираното и магазините да бъдат затворени поне до 10 януари, за да се отстранят последствията от възможен скок, причинен от събиране на семейства по Коледа.

Меркел каза, че училищата трябва да удължат ваканциите до 10 януари или да предлагат онлайн уроци дотогава. Тя предупреди, че пандемията “пренарежда” световната икономика, като европейските страни претърпяват по-сериозен икономически удар от вируса, отколкото много други, особено в Азия. Тя обаче защити подхода на Германия срещу критици, които заявиха, че властите трябва да са по-агресивни в полицейските заключения, като каза, че нейният либерален подход трябва да се различава от този на държави, които “приличат повече на диктатури”.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments