Работници протестират в засегнатата от вируси фабрика за iPhone в Китай

0
20
Apple.
Apple. Снимка: Пиксабей

Служители в най-голямата фабрика на Apple за производство на iPhone в света са били бити и задържани в протести срещу договорни спорове на фона на антивирусен контрол. Това твърдят служители и видеоклипове, публикувани в социалните медии в сряда, съобщава „Асошиейтед прес“.

Видеоклипове в китайските социални медии, за които се казва, че са заснети във фабриката в централния град Джънджоу, показват хиляди хора с маски, изправени пред редиците на полицията в бели защитни костюми с пластмасови щитове за борба с безредиците. Един човек е ударен с тояга в главата, а друг е отведен с ръце зад гърба.

Други видеоклипове показват протестиращи да пръскат пожарогасители срещу полицията. А публикации в социалните медии гласят, че протестират срещу неуточнени нарушения на договора.

По-рано операторът на фабриката Foxconn Technology Group коментира, че използва „управление в затворен цикъл“, което се отнася до служители, които живеят на работното си място без външен контакт. Това последва напускането миналия месец на хиляди служители заради оплаквания за неадекватна антивирусна защита и липса на помощ за колеги, които са се разболели.

Apple Inc. предупреди по-рано, че доставките на новия ѝ модел iPhone 14 ще бъдат забавени поради контрола, свързан със заболявания, наложен във фабриката в Джънджоу. Градската управа спря достъпа до индустриална зона, която заобикаля фабриката, за която Foxconn твърди, че дава работни места на 200 000 души.

Foxconn, със седалище в Тайпе, Тайван, не отговори веднага на искане на повече информация за ситуацията. В нови доклади пък се казва, че управляващата комунистическа партия е наредила на „обикновени кадри“ да заменят служителите на Foxconn в Джънджоу, които са напуснали. Компанията не потвърди и не даде никакви подробности за това споразумение.

Миналия месец талази от работници на Foxconn масово напуснаха фабриката, за да избегнат ограниченията, наложени поради COVID. Видеоклипове, циркулиращи в социалните медии, показват работници, които носят торби с вещи и си тръгват пеша, като някои доброволци оставят храна и вода по улиците за работниците.

Китай е единствената голяма страна в света, която все още се опитва да ограничи предаването на вируси чрез строги мерки за блокиране и масово тестване, а стратегията се тества от множество огнища, предизвикани от бързо разпространяващи се варианти на щама Омикрон.

Протестите избухнаха, след като броят и тежестта на огнищата се повишиха в Китай, включително в Пекин. По-рано тази седмица властите съобщиха за няколко смъртни случая от COVID-19 за първи път от шест месеца. А във вторник китайското правителство заяви, че повече от 253 000 случая на коронавирус са открити през последните три седмици и средният дневен брой нараства.

Foxconn и местното правителство обещаха високи заплати и по-добри условия на труд, за да привлекат нови работници във фабриката. Междувременно ограниченията срещу COVID остават в сила, като фабриката заявява, че ще продължи своята система със „затворен цикъл“, за да намали рисковете от предаване на COVID-19.

Съоръжението на Foxconn в Джънджоу може да поеме до 350 000 фабрични работници, но не е ясно колко са заетите в момента във фабриката. Също така не е ясно колко от тях са напуснали или колко са били засегнати от заразените с COVID-19, внедрени във фабриката преди тяхното заминаване.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments