Проучване: Възможни са близо един милион смъртни случая, докато Китай излиза от рестрикциите за „нулев COVID“

0
24
Жени в Китай.
Жени в Китай. Снимка: Пиксабей

Внезапното и недостатъчно подготвено излизане на Китай от политиката за „нулевия COVID може да доведе до близо 1 милион смъртни случая. Това сочи ново проучване, направено на фона на подготовката на страната за безпрецедентна вълна от инфекции, разпространяващи се от най-големите ѝ градове до обширните ѝ селски райони, пише „CNN“.

В продължение на почти 3 години китайското правителство използва строги блокировки, централизирани карантини, масовo тестване и стриктно проследяване на контактите, за да ограничи разпространението на вируса. Тази скъпоструваща стратегия беше изоставена по-рано този месец след избухването на протести в цялата страна срещу строгите ограничения, които преобърнаха бизнеса и ежедневния живот.

Експертите обаче предупредиха, че страната е зле подготвена за такова драстично излизане от тези рестрикции, тъй като не успя да увеличи процента на ваксиниране на възрастните хора, да увеличи капацитета за интензивни грижи и спешните грижи в болниците, както не успя да се снабди и с достатъчно антивирусни лекарства.

При настоящите условия повторното отваряне в цялата страна може да доведе до 684 смъртни случая на милион души, според прогнозите на трима професори от университета в Хонконг. Като се има предвид населението на Китай от 1,4 милиарда души, това ще се равнява на 964 400 смъртни случая.

Увеличението на инфекциите „вероятно ще претовари много местни здравни системи в цялата страна“, се казва в изследователския документ, публикуван миналата седмица на сървъра за предпечат на Medrxiv и който все още не е преминал партньорска проверка.

Едновременното премахване на ограниченията във всички провинции би довело до изисквания за хоспитализация 1,5 до 2,5 пъти повече от болничния капацитет, според проучването.

Хубавата новина е, че този най-лош сценарий може да бъде избегнат, ако Китай бързо пусне бустерни ваксини и антивирусни лекарства.

С покритие на ваксинацията с четвърта доза от 85% и антивирусно покритие от 60%, броят на смъртните случаи може да бъде намален с 26% до 35%, според проучването, което е финансирано частично от Китайския център за контрол и превенция на заболяванията (CDC). и правителството на Хонконг.

В понеделник китайските здравни власти обявиха два смъртни случая от COVID, и двата в столицата Пекин, която се бори с най-лошото си огнище от началото на пандемията. Това бяха първите официално докладвани смъртни случаи след драматичното облекчаване на ограниченията на 7 декември, въпреки че публикации в китайските социални медии сочат скок в търсенето в погребалните домове и крематориуми в Пекин през последните седмици.

Служител в погребален дом в покрайнините на Пекин разказа пред „CNN“, че са затрупани от дългите опашки за кремация и клиентите ще трябва да изчакат поне до следващия ден, за да кремират своите близки.

В Baidu, доминиращата онлайн търсачка в Китай, търсенията на „погребални домове“ от жители на Пекин достигнаха рекорд от началото на пандемията. Други големи градове също са изправени пред скок на инфекциите. Във финансовия център Шанхай училищата преместиха повечето класове онлайн от понеделник. В южния метрополис Гуанджоу властите посъветваха учениците, които вече посещават онлайн уроци, както и децата в предучилищна възраст да не се подготвят за връщане в училище.

В мегаполиса Чунцин в югозападната част властите обявиха в неделя, че работниците от публичния сектор с положителен тест за COVID могат да отидат на работа „както обикновено“ – забележителен обрат за град, който само преди седмици беше в агонията на масово блокиране.

Трудно е да се прецени истинският мащаб на епидемията по официални числа. Китай спря да докладва асимптоматичните случаи миналата седмица, като призна, че вече не е възможно да се проследи действителният брой инфекции. Тези асимптоматични случаи представляваха по-голямата част от официалния брой случаи в страната. Но останалата част от броя на случаите също е обезсмислена, тъй като градовете отменят масовото тестване и позволяват на хората да използват антигенни тестове и да се изолират у дома.

Китайски експерти предупредиха, че най-лошото тепърва предстои. Ву Зуню, главен епидемиолог в китайския CDC, каза, че страната е засегната от първата от трите очаквани вълни от инфекции тази зима. Говорейки на конференция в Пекин в събота, Ву предупреди, че настоящата вълна ще продължи до средата на януари. Очаква се втората вълна да продължи от края на януари до средата на февруари следващата година, предизвикана от масовите пътувания преди честванията по случай Лунната Нова година, която се пада на 21 януари.

Всяка година стотици милиони хора, които напускат родните си градове, за да изградят живот в бързо развиващите се градове на Китай, качват се във влакове, автобуси и самолети, за да видят семействата си – едноседмично пътуване, известно като най-голямата годишна човешка миграция на Земята.

В продължение на три последователни години тези пътувания за връщане у дома не бяха насърчавани от властите, съгласно политиката за нулевия COVID. Експертите обаче предупреждават, че с премахването на ограниченията за пътуване във вътрешността на Китай, вирусът може да помете провинции на страната, където нивата на ваксиниране са по-ниски и липсват медицински ресурси. Ву е категоричен:

„Трета вълна от случаи ще продължи от края на февруари до средата на март, когато хората се върнат на работа след едноседмичната ваканция.“

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments