Китай отменя някои от най-противоречивите си правила за COVID, като значителна стъпка към повторно отваряне

0
41
Ограничения
Снимка: Pixabay

Китай обяви радикални промени в своя национален отговор на пандемията, най-ясният и най-значимият знак досега, че централното правителство се отдалечава от стриктния си подход с политиката занулев COVID, която предизвика протести в цялата страна, пише „CNN“.

В изявление, съобщено от държавната телевизия CCTV, Държавният съвет на Китай разкри 10 нови насоки, които разхлабват някои ограничения – най-вече разрешаване на домашна карантина и до голяма степен премахване на здравния QR код, който беше задължителен за влизане на повечето обществени места. Местните власти вече бяха предприели стъпки тази седмица, които показват възможна промяна в посоката – включително някои големи градове разхлабват изискванията за тестване за COVID. Но това е първата официална промяна в COVID политиката на национално ниво – забележителен обрат от страна на Пекин, който през последните три години настояваше, че непоколебимите ограничения са единственият ефективен начин за изкореняване на силно трансмисивния вирус.

Ето някои от най-големите промени:

QR кодовете са отменени

От началото на пандемията Китай използва здравни кодове на мобилни телефони, за да проследява здравословното състояние на хората. Цветът на тези кодове – в червено, кехлибарено или зелено – решава дали потребителите могат да напускат домовете си, да използват обществения транспорт и да влизат на обществени места или евентуално трябва да поставят под карантина. Съгласно насоките, публикувани в сряда, хората ще могат да влизат на повечето места, без да покажат отрицателен резултат от теста или техния здравен код – значителна стъпка след почти три години прекъсване на ежедневието и поминъка на хората.

Само няколко изключения все още ще изискват тези проверки, сред които са домове за възрастни хора, медицински институции и средни училища. Бизнесът вече може да определя своите собствени политики за превенция и контрол, се добавя в доклада.

Домашната карантина е разрешена

При друга масивна промяна, асимптомните пациенти с COVID или тези с леки симптоми ще могат да бъдат поставени под карантина у дома, вместо да бъдат отведени в правителствено съоръжение, освен ако не изберат друго. Пациентите, чието състояние се влошава, ще бъдат прехвърляни в болница за лечение, се казва в доклада. Близките контакти също могат да поставят под карантина у дома.

По време на пандемията жителите на Китай описват хаоса и стреса от влизането в карантинни лагери, като мнозина споделят, че не е ясно кога ще им бъде разрешено да напуснат, а други се оплакват от претъпкани или лоши условия.

Съобщава се, че в няколко случая здравни работници са убили домашните любимци на тези, отведени в правителствена карантина, като се позовават на рискове за здравето – всеки път предизвиквайки възмущение в китайските социални медии. Други разкритикуваха политиката след съобщения по-рано тази година за възрастни жители, които са били принудени да напуснат домовете си посред нощ, за да бъдат транспортирани до местата за осъществяване на карантина.

Ограничения за заключване

Новите насоки също призовават властите да „осигурят нормалното функциониране на обществото и основните медицински услуги“, като казват, че зоните, които не са определени като високорискови, не трябва да ограничават движението на хората или да затварят предприятия.

Заключванията са разрешени само в „зони с висок риск“ и дори тогава трябва да бъдат „незабавно“ премахнати, ако не бъдат открити нови случаи в продължение на пет последователни дни, се казва в него. Добавя се, че на властите е забранено да блокират пожарни стълби, входове на апартаменти или сгради и други порти, така че жителите все още могат да се евакуират и да потърсят медицинска помощ, ако това е необходимо.

Тази конкретна насока идва в особено деликатен момент, като Китай все още се разклаща от вълна от редки публични протести в края на ноември и началото на декември, които бяха предизвикани от смъртоносен пожар в далечния западен регион Синдзян. Общественият гняв заля нацията, след като видеоклипове от инцидента изглежда показват, че мерките за блокиране са забавили пожарникарите да достигнат до жертвите.

По време на протестите хиляди в цялата страна излязоха на улиците, за да призоват за прекратяване на блокировките и други мерки за нулев COVID – като някои изразиха по-широки оплаквания срещу цензурата и авторитарното ръководство на управляващата комунистическа партия.

План за ваксинация

Държавният съвет на Китай в сряда също подчерта необходимостта от ускоряване на ваксинирането срещу COVID сред възрастните хора, като подчерта, че всички места трябва да „прилагат възможно най-много ваксинации“.

Въпреки че вариантът Омикрон е по-лек от предишните щамове и общият процент на ваксиниране в Китай е висок, експертите казват, че дори малък брой тежки случаи сред уязвими и недостатъчно ваксинирани групи като възрастните хора могат да претоварят болниците, ако инфекциите скочат в страната с 1,4 милиарда.

Повече от 86% от населението на Китай над 60 години е напълно ваксинирано, според Националната здравна комисия на Китай. Това оставя около 25 милиона, които не са получили никаква ваксина, според преглед на официалните данни за населението и данните за ваксинацията от 28 ноември. Но нивата на реваксинацията са по-ниски, като повече от 45 милиона от напълно ваксинираните възрастни хора все още не са получили допълнителна ваксина.

За най-рисковата възрастова група над 80 години около две трети са били напълно ваксинирани, но само 40% са получили бустерни ваксини към 11 ноември, според държавните медии.

Пътуване в страната

Правилата също така улесняват вътрешните пътувания в рамките на Китай, като вече не е необходимо пътуващите в различни региони да предоставят отрицателен резултат от теста или техния здравен код – или направен тест при пристигане. Тези предишни изисквания, както и други ограничения за пътуване, като затваряне на провинциални граници и спиране на провинциалните влакове и автобуси, затрудниха вътрешното пътуване през последните няколко години.

За мнозина в Китай, които напуснаха родните си градове, за да намерят работа в други градове и провинции, това означаваше да бъдат отделени от семейството си за дълги периоди – или да останат далеч от дома без доходи по време на внезапно блокиране.

През последните дни някои потребители на социални медии посочиха, че Лунната Нова година е само след месец – а това е най-големият годишен празник в страната, време, когато хората обикновено пътуват до дома си, за да се съберат със семейството, подобно на американския Ден на благодарността.

За някои перспективата за масово национално пътуване повиши загрижеността за разпространението на вируса още веднъж. Други, отдавна уморени от жертвите на политиката за „нулеви COVID“, посрещнаха новината с облекчение. Ето какво сподели един човек в Weibo:

„Не съм бил у дома за китайската Нова година вече две години, плача.“

Друг написа:

„Мина много време. Добре дошъл у дома.

Медицина, училища и мониторинг

Няколко други насоки също е вероятно да улеснят прехода от „нулев COVID“ към по-малко разрушителен модел. Например от училищата без огнища на COVID сега се изисква да извършват „нормални офлайн преподавателски дейности“ и да отворят отново съоръжения в кампуса, като кафенета, библиотеки и спортни обекти. Училищата със случаи на COVID могат да продължат „нормалното преподаване и живот“, стига да определят определени „рискови зони“ с мерки за контрол.

Насоките също така подчертават необходимостта лекарствата да бъдат широко достъпни, премахвайки ограниченията, които преди затрудняваха закупуването на лекарства за настинка и температура в аптеките. От началото на пандемията Китай изисква рецепта и отрицателен тест за COVID, за да бъдат закупени.

Вероятно отразявайки обществената загриженост, че облекчаването на правилата може да доведе до скок на случаите, жителите се втурнаха към аптеките, като миналата седмица имаше съобщения, че лекарствата за настинка и треска летят от рафтовете.

Държавният съвет също така призова лекарите и местните медицински институции да продължат да наблюдават отблизо здравната ситуация на ключови групи от населението, включително рисковете за възрастните или имунокомпрометираните жители. Някои експерти предупредиха, че по-широкото повторно отваряне неизбежно носи рискове за здравето, особено за тези уязвими групи. Рукланти де Алвис, заместник-директор на Центъра за готовност за епидемия в Медицинското училище Duke-NUS в Сингапур, коментира:

„Основният риск, когато страните решат да се отдалечат от политиката за нулев COVID, всъщност е напрежението, което това ще окаже върху системата на здравеопазването.“

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments