Кой има администраторски достъп до системата за електронно записване в първи клас?

0
409
Снимка: Пиксабай
Снимка: Пиксабай

След отказа за коментар от зам.-кмет Ананиева по повод казуса с попълването и подаването на заявление за 1 секунда, от Искра.бг отправихме запитване към ПР-а на Община Бургас Стефан Минчев. Въпросите са:

   1. Възможно ли е полетата в бланката за кандидатстване, които са над 20, да бъдат попълнени за по-малко от 10 секунди и как се попълват за 1 секунда?
   2. Родителите, които се свързаха с редакцията на Иксра.бг, твърдят, че системата е манипулирана в полза на определени деца. Възможно ли е това?
   3. Възможно ли е да се попълнят предварително данните от служители на Община Бургас, когато системата не е активна?
   4. Получавали ли сте подобни сигнали преди?
   5. Ще направите ли вътрешна проверка по какъв начин са били попълнени заявленията за по-малко от 10 секунди и по какъв начин е било попълнено заявлението за 1 секунда?
   6. Ще вземете ли превантивни мерки за предотвратяване на бъдещи „бързи и съмнителни“ попълвания на бланката? Ако да, то какви ще бъдат тези мерки?

Уважаваният г-н Минчев отговори:

„Нито един служител на Община Бургас няма администраторски достъп до електронната система за кандидатстване и записване в детска градина и първи клас.
***
А ето и позиция на фирма „Смарт Дизайн БГ“, която създаде и поддържа платформата:

„Във връзка с направените регистрации в първите няколко секунди през кампанията за записване в първи клас за учебната 2019/2020 година, заявяваме, че не става въпрос за измама или някаква манипулация на системата, а просто технически грамотни родители са използвали новите уеб технологии, които са създадени да ускорят работата с уеб сайтовете и позволяват по-лесно да се попълват произволни регистрационни форми.

Нашето техническо проучване показа, че всяка една регистрационна форма, достъпна в интернет, може да бъде попълнена и чрез специализирани софтуери, които ускоряват регистрациите. Въпреки че на практика е изключително трудно на 100 % да бъде забранено използването на външни софтуери в една толкова отворена среда като интернет браузърите, в момента проучваме всички възможности как да ограничим използването на подобни програми.

Също така е важно да отбележим, че през последните 1-2 години подобрихме много елементи по самата регистрационна форма, благодарение на което тя да е по-разбираема и по-лесна за попълване. Също така сме премахнали втората стъпка за проверка на данните, която объркваше много родители, и не на последно място сме инвестирали в многократно по-бърз хардуер на сървърите, които обслужват системата и вследствие на това регистрацията отнема по-малко време на родителите, което се доказва и от статистиката за времената на направените регистрации.“

От редакцията се свързахме и с г-н Калоян Ангелов, който е собственик и управител на „Смарт Дизайн БГ“ и му бяха зададени няколко въпроса. На първия отговори:

„Системата си я поддържа общината, ние сме, така да се каже, техническата им поддръжка“

На запитването „Кой има администраторски достъп до системата?“, г-н Ангелов каза:

„Какво значение има това нещо в крайна сметка?“

Собственикът на фирмата също е на мнение, че някои родители използват скриптове, които се намират свободно в интернет. Според него попълването на заявлението става бързо, защото част от хората са технически по-грамотни от другите. Неговите програмисти търсят варианти да разрешат проблема. Обсъждат различни начини, които не коментира.

Относно твърденията, че електронната система е манипулирана в полза на определени деца, Калоян Ангелов заяви:

„Няма никаква манипулация. Гарантирам на 1000 процента. Колко години работим с тази система и никой никога не си е позволявал да прави каквито и да е неща, за което аз имам изключителен респект към общината и към всички колеги. Честно казано за мен това е много положителен сигнал толкова години никой да не си позволява нищо. Системата никога не е била манипулирана – това ви го казвам съвсем откровено!“

От дадените отговори на поставените въпроси, възможностите за администраторските права са няколко:
– общината има въпросния достъп, но не го оповести;
– достъп има фирма „Смарт Дизайн БГ“;
– достъп имат и общината, и фирмата.

Община Бургас категорично отрече, че има администраторски права, но Калоян Ангелов не го направи, което означава, че точно неговата фирма може да е тази, която има необходимия достъп. Ако това се окаже вярно, то защо друг освен общината има тази привилегия? Системата е на общината и единствено тя трябва да има цялостен контрол върху нея, а не частни фирми.

Когато стане ясно кой има администраторски достъп, тогава той може да каже дали има манипулация или не. А дотогава ще продължават съмненията, че има вътрешна намеса в електронната система, която облагодетелства избрани родители и децата им.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments