Манипулирана ли е електронната система за записване на деца в първи клас?

0
995
Снимка: сайт на електронната система
Снимка: сайт на електронната система

„Има ли нарушение при записването на деца в първи клас чрез електронната система на Община Бургас? Как някой попълва всичките данни за 1 секунда? Пак някой е с връзки.“

Това пита бургазлия, който изпрати сигнал до Искра.бг и чийто дете е било класирано по надлежния ред. Бащата се възмущава, че има родители, които са успели да запишат децата си за 1, 3 или 4 секунди. Според него е невъзможно да се попълнят всичките полета на бланката за това време. Други родители също негодуват за „измамата“.

Електронната бланка се „отключва“ в 08:00:00 часа на определената дата. Преди този час платформата не е активна и попълването на нужната информация е невъзможно. Остава загадка как има регистрирани деца за броени секунди.

В социалната мрежа се обсъждат различни варианти. Повечето коментиращи предполагат, че отново има „наши и ваши“ и някои са по-равни от другите. Изказват се предположения, че вероятно някой служител предварително попълва данните на избрано дете. Когато бланката стане активна са нужни части от секундата, за да се натисне бутонът за изпращане на заявлението. При този случай е напълно възможно да се „регистрира“ първолакът за една или няколко секунди.

Има съмнения и за използването на специални кодове и програми, с които се регистрират децата. Майка на записан бъдещ ученик споделя, че за нея има пробив на системата от хакер, който я е манипулирал в полза на определени малчугани.

Първият етап за подаване на заявления беше от 13 до 23 май. Класирани са близо 1900 деца. От тях има 10, на които заявлението е подадено за по-малко от 10 секунди. Времената са 1, 3, 4, 4, 4, 5, 5, 7, 8 и 9 секунди.

Следващата регистрация ще бъде на 14 юни. Продължаваме да следим казуса.

Снимка: скрийншот
Снимка: скрийншот

Очакваме и вашите сигнали на iskra@iskra.bg

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments