Концерт-спектакъл „Пресътворените песни“ събра стотици зрители във Видин

0
6
Концерт-спектакъл „Пресътворените песни“
Концерт-спектакъл „Пресътворените песни“ . Снимка: Община Видин

Концерт-спектакъл „Пресътворените песни“ събра стотици зрители пред Стамбол капия във Видин, съобщават от Общината.

В събитието бяха включени творби по музика на Николай Антов, създател на формация „Север“ – популярна през 80-те и 90-те години поп група в областния град.

 Сред зрителите на концерта присъства и заместник-кметът Борислава Борисова.

Съвременните оркестрации на представените общо 12 песни са дело на младия талант маестро Димитър Косев, под чието диригентство премина и концертът. На сцената пред историческата забележителност песните „пресътвориха“ Яница Маслинкова, Илона Иванова, Денко Проданов – солисти в Националния музикален театър и Симеон Владов – актьор, певец, два пъти носител на престижната награда „Аскеер“ за дублаж. Вокален педагог на продукцията е Даниела Станкова.

Атракция за зрителите бяха изпълненията на специалните гости Данаил Ненков /концерт-майстор на Биг Бенд–Русе/ – саксофон и Николай Тодоров /група „Кикимора“/ – ударни инструменти.

В концерта се включиха също някогашните членове на формацията Аделина Иванова, Цветомира Цекова и Ралица Хаджиева.

На сцената излязоха и близки до формация „Север“ хора като Димитър Тодоров, бивш директор на Младежкия дом във Видин, популярният Васко Громков – DJ, водещ на телевизионни и радио предавания, сценарист и автор на книги и др., които споделиха спомени от общуването си с групата в периода на нейния разцвет.

В памет на Ваклин Велев, един от прекрасните гласове на „Север“, прозвуча песента „Космическо“ по текст на Владимир Голев.

Преди финала на спектакъла авторът на музиката Николай Антов заяви, че още при подготовката на проекта е обсъдена идеята, че градът има нужда от специална песен, която да звучи на празници и събития по различни поводи и да възхвалява родния ни град. И това е песента „Видин, Видин!“, създадена и изпълнявана от певицата Диана Александрова, по текст на поетесата Надежда Захариева, а първият аранжимент е на композитора Пламен Велинов. На концерта зрителите чуха версията на маестро Димитър Косев, в изпълнение на Елена-Стефани Силвиева, която е възпитаничка на училището по изкуства във Видин „Св. св. Кирил и Методий“.

По традиция концертите на група „Север“ винаги са завършвали с изпълнение на песента „Отговорност“, по текст на Владимир Башев. И този път традицията беше спазена и всички участници я изпяха заедно. С това изпълнение, с последвалите бурни аплодисменти, поздравления и поднасяне на цветя  вълнуващият спектакъл под открито небе завърши.

Целта на проекта „Пресътворените песни“ – концерт-спектакъл по музика на Николай Антов“ е да възроди и поднесе по нов начин едно творчество, което да намери прием и сред по-младата публика. А оркестрациите на музиката да останат на разположение на Симфониета–Видин и да се изпълняват и в бъдеще от симфонични оркестри.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments