Контролна пластина пази елхите за Коледа от незаконна сеч

0
138
Елха.
Елха. Снимка: Pixabay

Гражданите трябва да търсят бяла контролна пластина със сериен номер, закрепена под второто разклонение на коледните дръвчета, за да са сигурни, че елхата, която ще краси дома им, е законно отсечена. За това предупреди днес при извършена в столицата проверка инж. Росен Райчев.

Според инж. Рачев, който е директор в дирекция „Контрол по опазване на горите и ловно стопанство“ в Изпълнителна агенция по горите, пластините са за еднократна употреба и изглеждат по сходен начин. Някои могат да бъдат жълти с овална форма от едната страна или бели с правоъгълна форма. Номерата и сериите на всяка една от тях се вписват в превозните им билети.

Коледните елхи, придобити по законен начин, се транспортират от мястото на добив до търговското звено само посредством въпросния билет. Билетът е вторият белег, по който горските служители могат да извършват проверки на търговците. Като информация в него се посочва мястото, от където са добити дръвчетата, името на дървесния вид, който бива пренасян, номерът на контролната пластина, както и повече информация за търговеца. По този начин лесно и бързо може да се проследи мястото, от където идват елхите и дали имат разрешително за отсичане.

Горските инспектори са установили днес по време на проверките, че няма незаконни елхи в търговската мрежа в столицата. Глобата, която идва за незаконна елха е в размер от 100 до 5 хил. лв. за юридически лица и от 50 до 3000 лв. за физически, съобщават от „Монитор“.

За тази година са били отчетени минимални провинения. „През миналогодишната коледна кампания бяха конфискувани около 350 незаконно добити дръвчета. Тенденцията е за намаляване на тези нарушения.“, допълни инж. Райчев.

Изпълнителната агенция по горите отправя призив към всички граждани да бъдат внимателни, когато закупуват дръвче за Коледа и при минимални съмнения за незаконно извършвана търговска дейност да сигнализират на телефон 112.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments