Комисиите в ЕП подкрепиха Кьовеши за главен прокурор на ЕС

0
54
Лаура Кьовеши. Снимка: wikimedia commons

Лаура Кьовеши спечели вота на две комисии в Европарламента за поста първи главен прокурор на ЕС, съобщиха от пресцентъра на парламента.

След вчерашното изслушване Комисията по гражданските свободи, правосъдие и вътрешни работи я постави днес начело с 26 гласа пред основния й съперник французина Жан-Франсоа Бонер, който получи 22 гласа, и германеца Андрес Ритер с 1 глас.

Снощи помощната Комисия по бюджетен контрол класира по същия начин тримата кандидати, като Кьовеши взе 12 гласа, Жан-Франсоа Бонер – 11 гласа, а Андрес Ритер само 1 глас.

По този начин се потвърди предварителното класиране на тримата, което направи експертното жури, пресяло първоначалните 24 кандидати.

След гласуването днес решението ще бъде изпратено на председателя на Европарламента Антонио Таяни. Тъй като се различава от позицията на КОРЕПЕР, ще започнат вътрешни преговори. Окончателното решение ще зависи от пленарния вот в Европарламента и от Съвета на ЕС, в който участват министрите на правосъдието. Това означава, че до изтичането на мандата на този Европарламент в края на май ще се знае името на първия европейски главен прокурор.

По време на петгодишния мандат на Кьовеши начело на Националната дирекция за борба с корупцията осъдителните присъди за корупция по високите етажи на властта рязко се увеличиха, което й спечели похвали в ЕС. Миналата година обаче Кьовеши бе отстранена по заповед на правосъдния министър на Румъния Тудорел Тоадер. Преди няколко дена тя беше призована за разпит по обвинения за злоупотреба с правомощия, приемане на подкуп и лъжесвидетелстване. Тоадер по-рано заяви, че ще направи всичко възможно, за да блокира избирането й.

Европейската прокуратура, която се очаква да започне работа в края на 2020 г., ще бъде независима структура, отговаряща за разследването, преследването и изправянето пред правосъдието на престъпления срещу бюджета на ЕС: измама, корупция или трансгранични измами с ДДС над 10 милиона евро. Списъкът на престъпленията може да бъде разширен в бъдеще, за да включи например тероризма.

Досега 22 държави-членки са се присъединили към Европейската прокуратура. Петте страни, които понастоящем не участват – Швеция, Унгария, Полша, Ирландия и Дания – могат да се присъединят по всяко време.

Централният офис на Европейската прокуратура ще се намира в Люксембург, заедно с главния прокурор и колегията на прокурорите от всички участващи страни. Те ще бъдат начело на ежедневните наказателни разследвания, извършвани от упълномощените прокурори във всички участващи държави-членки.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments