Европейският парламент в цифри

0
14
Европейски парламент
Европейски парламент. Снимка: wikimedia commons

Изминаха пет дълги години. Мандатът на Европейския парламент /ЕП/, който съвсем скоро ще изтече, започна с избирането на 751 представители от 28 държави, но ще приключи с едва 705 от 27 държави членки, пише „Politico“.

В по-спокойни времена излизането на Обединеното кралство от блока щеше да бъде водещото събитие по време на този мандат и следващите мандати. Сега обаче, председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен сама признава, че темата за Брекзит не е сред водещите теми в дневния ред. Дори и в момента да не се водеше война, кризата, свързана с разходите за живот, глобална пандемия и законите в областта на  климата в редица държави представляват огромно предизвикателство за лидерите на ЕС.

Екип на „Politico“ анализира внимателно протоколите от гласувания, законодателните досиета и други документи на Европейския парламент, за да разбере по-добре кой стои зад решенията на тази институция през последните пет години. Ето какво беше установено:

Важно е да можеш да упражняваш политическо влияние

Консерваторите и социалдемократите бяха (и все още са) най-многобройните групи в Парламента, но нито една такава група не успя да спечели повече гласове от групата на либералните партии, известна под името „Renew Europe“.

По данни на „Politico“ депутатите от „Renew Europe“ са спечелили 91% от вота, при гласуванията, в които са участвали. Това е малко повече от членовете от групата на социалистите и демократите, които са получили подкрепа в почти 90 процента от случаите.  „Европейската народна партия“ – най-голямата група в Парламента се е радвала на стабилна подкрепа от порядъка на 85 процента.

Лидерът на френската партия „Национално обединение“ Жордан Бардела неотдавна коментира, че се надява да има „блокиращо малцинство“ в следващия парламент. Статистиката на „Politico“ посочва причината – депутатите от неговите редици са загубили 40% от гласовете.

Златната среда: Люксембург

Люксембургските евродепутати се радваха на завидна позиция през тези пет години. Гласовете на шестимата евродепутати бяха подкрепяни от мнозинството в Парламента по-често от всяка друга държава. Средно люксембургските депутати са били на страната на победителите в почти 90 % от гласуванията.

Никой не е изразявал по-голямо несъгласие с решенията на Парламента от членовете на ЕП от Обединеното кралство – почти половината от тях представляват Партията „Брекзит“ – за краткото време, през което са били там. На второ място след партия „Брекзит“ са евродепутатите от Унгария и Полша, които са били на губещата страна на мнозинството в Парламента в 24% от случаите. Италианските и френските евродепутати също в доста случаи не са получавали достатъчно подкрепа при гласуванията по ключови въпроси.

На страната на губещите

Нито една партия не е била толкова дълго и последователно на страната на губещите при гласуванията в Парламента, колкото „Алтернатива за Германия“.

Най-активните представители на властта в ЕП

Страните, от които произхождат най-активните представители на властта в ЕП, може да ви изненадат. Действително членовете на ЕП от най-големите държави в блока – Германия, Франция, Италия, Испания, Полша и Румъния, са водили преговорите по повече спорни въпроси, които са били обсъждани в Парламента, отколкото техните по-малки съседи. Когато обаче се прави сравнение по броя на националните членове на ЕП, депутатите от Финландия и Люксембург се очертават като силни фигури, които имат много по-силно влияние спрямо своите колеги от други нации.

Промени в ЕП

Парламентът, чийто мандат сега приключва, не прилича на този, който беше избран преди години, като Брекзит е само една от причините за това. Членовете на ЕП, които напуснаха своята политическа група и се присъединиха към друга, поддържат институцията в почти постоянно състояние на промени.

Според обобщението на ЕП в средата на януари най-голям удар е нанесла антимиграционната партия „Идентичност и демокрация“ (ИД), която е загубила 19 евродепутати в полза на други партийни групи.

Равенство между половете

Около 60 процента от депутатите в този парламент са мъже. Това разпределение се отразява и на преговорните роли, които са разделени по същия начин.

В редица области на политиката, включително тези, които се наблюдават и контролират от комисиите по околна среда, вътрешен пазар и транспорт, водещите роли на законодателите са разпределени сравнително по равно между мъжете и жените. Въпреки това, работният процес на комисиите по външни работи и международна търговия е доминиран от мъжете, докато жените са по-активни по въпросите, свързани със заетостта и социалните въпроси, особено по отношение на правата на жените.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments