Какво планира след завръщането си от Абу Даби един от основоположниците на BJJ у нас Любомир Геджев?

0
840
Любомир Геджев
Снимка: Любомир Геджев

Любомир Геджев ще посети клуба на „GFTeam“ в Бургас на 11 и 12 март, където ще участва в открити тренировки по джиу-джицу с останалите треньори в залата на Пламен Петров-Легендата и Тодор Желязков.

Седмица след гостуването си Геджев планира откриване на своя спортна академия в София, където акцентът ще бъде поставен върху заниманията по BJJ, понеже това бойно изкуство е възможно „най-безопасно и с малко по-чист характер в сравнение с останалите“

Геджев на ринга
Геджев на ринга (с черните къси гащи)

Геджев е един от основоположниците на бразилското джиу-джицу в България, изключително добър MMA състезател, организатор на професионални спортни събития и от 2015 година – носител на черен колан 2-ри дан.

От Искра.бг потърсихме шампиона, за да разберем малко повече за спортната му кариера до този момент и за бъдещите му планове като треньор и ментор.

– Разкажи ни малко повече за живота ти в Абу Даби, откъдето се прибра само преди месец?

От 1998 г. до 2005 г. членувах в известна организация като главен съдия за състезанията, свързани с нея, както и бях назначен за мениджър на спортния клуб в ОАЕ. През тези 7 години тренирах бразилско джиу-джицу, граплинг, свободна борба и кикбокс. Съдийствал съм голяма част от легендарните мачове на световни звезди в тези спортове.

Любомир Геджев и други бойци
Снимка: Любомир Геджев

– Какво стана след като се върна в България през 2005 година?

След прибирането си се въвлякох в преподаването, бих казал, че бях пионер в тази област – първите класове по джиу-джицу, първата федерация, която се регистрира, бяха сформирани от мен. Самият аз също се състезавах в редица от форматите, които организирахме.

– Каква беше причината да заминеш за втори път?

През 2011 година ми предложиха поста технически мениджър във фирмата, която оглави проекта с BJJ в Арабските Емирства. Там бойното изкуство е задължителна част от образователната система в правителствените училища и военните сили. В качеството си на такъв, аз бях отговорен за наемането и обучението на инструкторите, изготвянето на тренировъчните програми и стандартите за безопасност и изпити в степени, както и всички други договорни отношения. Провеждането на редица състезания и ръководството на първата им Федерация също бяха част от задълженията ми. Отговарях за отбор от 400 черни колани, които преподаваха в различните структури.

Любо Геджев
Снимка: Любо Геджев

За да подкрепи знанията си, Любомир Геджев завършва Методика на преподаването към Американска Спортна академия, както и Бизнес Администрация в Британски колеж.

Въпреки успехите, които бележи в чужбина, боецът се връща в България, защото „проектът стана много тежък и масивен, загуби скорост и посока“. Освен това се „намесиха и политически интереси и спорта и идеологията останаха на заден план“.

Любо решава, че 10 години са му достатъчни и е време да започне да развива методите си у нас. На 1 април неговият собствен клуб официално ще отвори врати, за да посрещне всички, които искат да се докоснат до магията на бойните изкуства.

Шампионът Геджев
Снимка: Любо Геджев

Новата зала се намира на бул. Никола Вапцаров 47, близо до болница „Токуда“, в комплекса на частно училище „Свети Георги“ в столицата.

Тренировките по джиу-джицу ще се провеждат понеделник, сряда и петък от 18:00 до 21:00 ч., а освен тях, боецът ще провежда часове и по MMA и граплинг.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments