Тодор Желязков за предимствата на бразилското джиу-джицу за жените, хората с травми и тези на възраст

0
5548

Бразилското джиу-джицу започва да добива популярност по света и у нас поради ефективните си хватки, но и поради положителния ефект, който има върху хора с физически травми, включително дискова херния, наднормено тегло или дори мозъчна склероза. В Бургас бойното изкуство също се развива вече повече от 5 години благодарение на Тодор Желязков и мъжете, трениращи с него в Grappling Fight Team (GF Team Burgas).

За двама от неговите съмишленици вече ви бяхме разказали от Искра.бг, когато за първи път се появи информация, че бургазлии могат да пробват безплатно заниманията. Те вече се провеждат в спортен център „Електра“ в ж.к. „Славейков“ след години борби от страна на Желязков да осигури зала с подходящи условия за тренировки.

Самият Желязков е започнал да се занимава с бразилско джиу-джицу при Любо Геджев в София още през 2009 година. След 5 години тренировки там, той решил да се върне обратно в Бургас като, за да продължи да практикува бойното изкуство и да запознае други хора с него, подел идеята да основе своя собствена школа в морския град. 

Бразилско Жиу Житцу
Снимка: Zhelyazkov Todor, Facebook

Бразилското джиу-джицу за първи път станало достъпно за бургазлии в една от фитнес залите в търговски център в града. Тренирало се 2 пъти седмично като Желязков усетил интереса още през първата седмица на заниманията, когато с него тренирали всеки път по над 30 души. Поради промени в ръководството на спортния център обаче тренировките там се е наложило да се прекратят.

Заинтересованите от бойното изкуство останали без помещение и на Желязков отново му се наложило да започне отначало. Намерил зала, където им се дал ограничен часови интервал за тренировки и той подновил тренировките. Първоначално дори ги водел безвъзмездно, за да популяризира изкуството, като трениращите само заплащали картата си за спортния център.

Смята, че всичко това си е струвало и вече вижда добрите резултати на трениращите при него. Един от тях е трикратният европейски шампион Пламен Петров „Легендата“, за който ви бяхме разказали. Имало обаче и много други момчета с успехи на национални състезания, в които Желязков вижда бъдещи шампиони и с които се надява скоро да излезе на състезание в чужбина.

Не всички момчета при него обаче са с намерение да се състезават. Имало хора на по 40-45 години, хора със сериозни професии (счетоводители, адвокати, доктори и т.н.), които идвали за да подобрят физическата си култура и да се научат на самозащита. 

Бразилско Жиу Житцу
Снимка: Zhelyazkov Todor, Facebook

Бразилското джиу-джицу е привлякло такива хора и с лековитостта си. То било изключително подходящо за тези, които имали дискова херния, защото се освобождавали захапаните нерви. При Желязков са идвали момчета с травми на кръста, които след определено време напълно са забравяли за тях. Имало е и такива с наднормено тегло, които само след година били отслабнали с 20 килограма. До Желязков са стигнали и истории за хора в Бразилия с мозъчна склероза, чието състояние се подобрявало благодарение на джиу-джицуто.

При това бойно изкуство от съществена важност били техническите умения. Благодарение на добра техника много често се случвало 60-килограмов състезател да победи 120-килограмов такъв. Това е и една от причините, поради които Желязков намира спорта за полезен и подходящ за жените.

Той самият се е борил с жена от Бразилия с черен колан и се е чудил „как да се спаси“. Треньорът вярва, че ако една жена с умения по бразилско джиу-джицу бъде нападната от някой мъж, сериозно трениращ във фитнеса или на лостовете, мъжът нямал да има шанс. За целта обаче жените трябвало да тренират сериозно.

Бразилско Жиу Житцу
Снимка: GFTeam Bulgaria – Brazilian Jiu Jitsu, Facebook

При Желязков понякога тренирали и жени, но някои от бойните позиции и хватки им се стрували неудобни. По тази причина били малко тези, които запазвали сериозността си и респекта към спорта. Въпреки това треньорът много би искал да има женска група, защото знае, че техниките можели „страшно много да им помогнат при нападение“

Желязков също приканва тези, които искат „да усетят това изкуство, да се докоснат до джиуджитцу магията, да почувстват еуфорията“, да дойдат да пробват заниманията им. Така сами щели да видят, че това е спорт, където с малко повече разум и техника можеш да се защитиш или дори да елиминираш и по-тежки противници.

Първото посещение в клуба по бразилско джиу-джицу по принцип е безплатно, но тези, които по една или друга причина се притесняват да отидат на нормалните им тренировки, могат да посетят на 3-ти октомври спортен център „Електра“ в ж.к. „Славейков“ в деня на отворените врати, когато на разположение ще са им и други спортове.


Тодор Желязков прави Flying Armbar на противника си

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments