Инфлацията в Аржентина надхвърли 100%

0
12
Инфлация
Инфлация. Снимка: Pixabay

Нивото на инфлацията в Аржентина надхвърли 100% за първи път от края на хиперинфлацията в началото на 90-те години. През февруари инфлацията достигна 102,5%, съобщи статистическата агенция на страната, което означава, че цените на много потребителски стоки са се увеличили повече от 2 пъти от 2022 г. досега, предава „BBC“.

Аржентина е в икономически затруднения от години и в момента по-голямата част от населението живее в бедност. Правителството се опитва да спре поскъпването, като ограничи цените на храните и някои нехранителни продукти.

Същевременно секторите на храните и напитките отбелязаха най-драматичното повишение, като цените нараснаха с 9,8% през февруари в сравнение с януари.

Аржентинските медии твърдят, че това увеличение може отчасти да се дължи на рязкото покачване на цената на месото, която се е вдигнала с почти 20% в рамките на един месец. Според информационния бюлетин „Ambito“ влияние са оказали неблагоприятните метеорологични условия, продължителната гореща вълна и сушата, които сериозно са засегнали добитъка и посевите.

Въпреки че символиката на темпа на инфлацията, която надхвърля 100%, е поразителна, ефектите отдавна се усещат в Аржентина. Миналия септември протестиращите излязоха на улицата, за да поискат действия за противопоставяне на нарастващите разходи за живот, а през февруари централната банка на Аржентина заяви, че ще бъде издадена нова банкнота от 2000 песо (£8,13; $9,9) в отговор на скока.

Аржентинското правителство отдавна се опитва да овладее инфлацията, но разделенията са помрачили икономическата политика на страната. Миналото лято бяха сменени трима министри на икономиката един друг в рамките на 4 седмици, когато икономическата криза в страната се задълбочи, а президентът Алберто Фернандес призна, че има противоречия със своя заместник Кристина Фернандес де Киршнер за това как да се справят с икономическите проблеми.

През декември Международният валутен фонд /МВФ/ одобри още 6 милиарда долара спасителен транш. Споразумението е било постигнато с консенсус. То бележи 22-ата програма на МВФ за Аржентина и идва след повече от година преговори. По този начин се заменя провалена програма от 57 милиарда долара от 2018 г., за която Аржентина все още дължи над 40 милиарда долара.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments