Христо Иванов, ДБ: Няма да размислим за прехвърлянето на НИМХ в МОСВ

2
97
Христо Иванов
Христо Иванов. Снимка: Скрийншот от видео на Народното събрание

Решението за прехвърлянето на Националния институт по метрология и хидрология /НИМХ/ от Министерството на образованието към Министерството на околната среда и водите /МОСВ/ няма да бъде преосмислено. Това заяви съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов, цитиран от „bTV“.

Против бъдещата промяна се обединиха служителите, работещи в НИМХ. Недоволни и от нейното финансиране, те са категорични, че имат готовност за протест. Вероятно в тази връзка днес нямаше и публикувана актуална прогноза на времето в техния сайт.

Иванов припомни времето, когато НИМХ са били към БАН, където са разполагали със сериозна независимост, която реално не им се е понравила. Оттам те са пожелали да отидат в Министерството на образованието /МОН/. Сегашното управление обаче не смята за редно те да са там. Тъй като климатът е най-близо до МОСВ, тяхното прехвърляне в новото министерство ще стане факт.

Детайлите относно структурата на Института, както и техния бюджет ще бъдат обсъдени в рамките на закона за държавния бюджет, уточни Христо Иванов.

Припомняме, че метеорологът Орлин Георгиев обяви днес, че решенията в НИМХ се взимат тайно, в последния момент и се налагат силово. Коментарът му е по повод обявената от института готовност за протестни действия, за която Искра.бг вече ви съобщи. От тази сутрин е преустановено подаването на информация за времето.

Причината за недоволството е решение на правителството, с което НИМХ се прехвърля от Министерството на образованието и науката към Министерството на околната среда и водите. Зад тази идея застана и министърът на образованието Николай Денков.

Абониране
Известие от
guest
2 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Дарина
Дарина
1 година по-рано

ДБ правят гаф след гаф с техните промени. 

Васко
Васко
1 година по-рано

Какво ли разбира Иванов…