Метеоролог: Решенията в НИМХ се взимат тайно и в последния момент

0
11
НИМХ в протестна готовност
НИМХ в протестна готовност. Снимка: Скрийншот от сайта на НИМХ

Решенията в Националния институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ се взимат тайно, в последния момент и се налагат силово. Това обяви пред „NOVA“ метеорологът Орлин Георгиев. Коментарът му е по повод обявената от института готовност за протестни действия, за която Искра.бг вече ви съобщи. От тази сутрин е преустановено подаването на информация за времето.

Причината за недоволството е решение на правителството, с което НИМХ се прехвърля от Министерството на образованието и науката към Министерството на околната среда и водите.

Зад тази идея застана и министърът на образованието Николай Денков, но от института са притеснени, че след прехвърлянето те няма да получават необходимите им средства за научна дейност.

Георгиев от своя страна обясни, че НИМХ не изпълнява задачи само в интерес на МОСВ, а и на още 7 министерства. Така по същата логика те могат да бъдат прехвърлени и към МРРБ.

Метеорологът счита, че има реална опасност институтът да бъде превърнат в една ведомствена служба. От това пък щяло да пострада цялото общество.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments