Година след смъртоносните бунтове в Казахстан: Въпросите остават

0
26
Протест в Казахстан
Протест в Казахстан. Снимка: Скрийншот от видео на Euronews English

Миналия месец над центъра на Алмати, Казахстан, се стелеше мъгла, докато президентът Касим-Жомарт Токаев мрачно откриваше паметник в чест на загиналите преди година при най-тежките размирици, наблюдавани през трите десетилетия независимост на централноазиатската държава. Бетонният мемориал, на който е изписана думата „Почит“, показва необходимостта от единство и хармония в богатата на енергия 19-милионна страна. Въпреки това, година след като на 20 януари 2022 г. бе възстановено спокойствието и отменено извънредното положение, и двете изглеждат непостижими. Наред с това, все още са налице много неясни въпроси относно събитията около дните, известни като „кървавия януари“. Въпреки обещанията на правителството за поемане на отговорност, както и обещанията за икономически и политически реформи в бившата съветска държава, много казахстанци споделят, че не виждат значими промени или дори яснота за това какво се е случило с убитите и задържаните им сънародници по време на безредиците, пише „APNews“.

Правителственият видеозапис от откриването на паметника на Площада на републиката на 23 декември, на което са присъствали над 20 високопоставени лица, показва, че церемонията не е отбелязана гръмко и тържествено. Сцената изглежда коренно различна в сравнение с 11 месеца по-рано, когато на 5 януари протестиращите щурмуваха 2 държавни сгради и ги подпалиха. Тогава Главната прокуратура съобщи, че са загинали 238 души, а според правозащитни организации броят на задържаните е над 10000 души.

Миналата година демонстрациите започнаха на 2 януари в петролодобивния регион на Западен Казахстан заради увеличението на контролираните от държавата цени на газа, обявени в началото на 2022 г. Тези протести бързо набраха сила и прераснаха в яростни критики срещу корупцията, икономическото неравенство и продължаващото притежаване на властта и енергийните богатства на страната в ръцете на дългогодишния лидер Нурсултан Назарбаев и неговото семейство. Участниците в шествията се обърнаха директно него с викове „Старецът вън!“.

Само в рамките на една седмица първоначално мирните демонстрации бързо прераснаха в насилие. Протестиращите разказват, че по това време в Алмати, бившата столица, свободно са се движели въоръжени мъже с покрити лица, които са шофирали коли без регистрационни номера и са щурмували правителствените сгради, обещавайки да предоставят оръжие на всички граждани, които искат. Правителството, ръководено от избрания от Назарбаев наследник Токаев, реагира на това със заповед за „стрелба до смърт“, изтъквайки, че тези мъже са обучени и финансирани от чужбина „терористи“.

Активисти, борещи се за правата на човека, твърдят, че казахстанските сили за сигурност са използвали прекомерна сила, произволни задържания и широко разпространени изтезания срещу хиляди задържани протестиращи. Те твърдят, че публикуваните от правителството списъци на жертвите са непълни, тъй като не изясняват подробно обстоятелствата около смъртта им.

Администрацията на Токаев отхвърли призивите за международно разследване. Въпреки това той въведе реформи, насочени към укрепване на парламента, намаляване на президентските правомощия и ограничаване на президентския мандат до седем години. Токаев, който наследи Назарбаев през 2019 г., спечели предсрочните президентски избори през ноември с 81 % от гласовете, което му гарантира, че ще остане на поста до 2029 г. Той често говори за така наречения „нов Казахстан“, който се разграничава от ерата на Назарбаев. По негови думи това означава прозрачност и демократизация, макар че много критици не са съгласни.

Защитниците на правата на човека и независимите журналисти все още са подложени на силен натиск от страна на властите – от онлайн тормоз до задържания и физически нападения. В събота журналистката Динара Егеубаева, която планира да участва в парламентарните избори на 19 март, публикува снимки на изгорелия си автомобил в Алмати. Тя се обърна гневно към президента с думите:

„Токаев! Обясни! Това ли е вашият нов Казахстан?“.

Медиите съобщават, че миналата година Йегеубаева е получила заплахи за атака с бомба, въпреки че аварийните екипи не са открили доказателства за такава в колата ѝ. Понастоящем е в ход наказателно разследване.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments