Какви са щетите след протестите в Казахстан?

0
26
Дупка от куршум в стъкло
Дупка от куршум в стъкло. Снимка: Pixabay

Звукът от счупени стъкла отеква, когато Андрей Михайлович влиза в разграбения търговски център, който се намира в покрайнините на Алмати, най-големият град в Казахстан. Навсякъде са разпръснати празни кутии, калъфи за телефони, обувки и други остатъци от стоки. Михайлович управлява заедно със сина си магазин за дрехи в търговския център. Той го посещава за първи път след началото на размириците в Алмати, които избухнаха на 4 януари. След като вижда пораженията, мъжът остава безмълвен. След това споделя:

Разграбиха всичко. За три дни те изнесоха стоката и ограбиха цялото място. Загубите ни са огромни. Много хора вече нямат с какво да се препитават.“

Приближаваме се към неподвижен ескалатор, когато звукът от няколко изстрела ни заковават на място. Това са военнослужещи, които се опитват да прогонят няколко любопитни минувачи от търговския център. Сега военните сили охраняват района, за да предотвратят нови грабежи, въпреки че не е останало много какво да се охранява.

Мародерите счупиха стъклото, нахлуха в сградата и започнаха да разбиват банкоматите.“, разказва Йедил, местен жител, който си спомня първите нощи на сблъсъците. Той е дошъл, за да помогне на приятеля си да защити магазина и стоките си. По негови думи мародерите са подпалили сградата на няколко места: „Всичко тук беше в дим. Опитахме се да го потушим. Опитахме се да се обадим на пожарната служба но телефонните линии бяха прекъснати.„, спомня си още мъжът.

Докато екипът на “BBC” върви към централния площад на Алмати, успяваме да преброим три трупа, които се виждат в коли. Вероятно тези хора са били застреляни или са загинали при катастрофа. Единият автомобил се е ударил в дърво, а другият е лежал странично в канавката. Изглеждат така, сякаш внезапно са загубили контрол, докато са се опитвали да избягат от нещо.

В разгара на размириците стоях в един хотел близо до централния площад на Алмати и слушах звуците от експлозии, престрелка и картечен огън. Наблюдавах как небето се тресе от зашеметяващите гранати и като много други хора в Казахстан бях шокиран от това колко бързо се разраства насилието. Кои са тези хора, които са влезли в сблъсък със силите за сигурност? Наистина ли са били протестиращи? Правителството ги нарича бандити и терористи, а според официалните данни те са били въоръжени. Някои от тях са се опитали да щурмуват полицейски участъци и военни части с надеждата да задигнат оръжията им. В някои случаи те са успели. Те са нахлули и в няколко магазина за огнестрелно оръжие, след което са ги ограбили.

Демонстрантите в Западен Казахстан, където започна протестното движение, настояват, че протестът им е мирен и не подкрепят агресията. Те обвиняват властите, че са провокирали насилието. Политическият анализатор от Алмати Досим Сатпаев смята, че в основата на агресивната тълпа, която нападна силите за сигурност и завзе сгради, са безработни младежи от бедни семейства, които са се възползвали от ситуацията, за да извлекат ползи. Икономическите проблеми несъмнено са един от основните фактори, които доведоха до бързо разпалване на протестите в Казахстан.

През последните няколко години гневът на обществото срещу авторитарната система, която не е успяла да подобри качеството на живот, нараства. През 2019 г., когато първият президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев обяви оставката си, след като беше на власт в продължение на 30 години, сред гражданите се породи оптимизъм, че предстои положителна промяна. Наследникът на Назарбаев, Касим-Жомарт Токаев, обаче е смятан за лоялен към Назарбаев. Това подсили допълнително общественото недоволство, а повишаването на цените на горивата, обявено в началото на този месец, предизвика масови демонстрации.

Някои експерти твърдят, че недоволството на гражданите все пак не обяснява защо тези протести се превърнаха в толкова насилствени. Те смятат, че борбата за власт между настоящия и бившия президент е довела до тези сблъсъци, тъй като докато Назарбаев все още има толкова силно влияние на политическата сцена, Токаев не може да се възползва от пълната си власт. Мнозина смятат, че неотдавнашният арест на Карим Масимов, бивш шеф на тайните служби и близък съюзник на Назарбаев, е явна илюстрация на тази борба за власт. Съревнованието за власт в рамките на елита представлява сериозна заплаха за стабилността на Казахстан, твърди анализаторът Сатпаев. Според него обаче това съревнование обаче не е непременно между двамата лидери, а може би между онези, които принадлежат към техния „вътрешен кръг„.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments