Евгений Кънев за земеделците: Рекетьори или терористи – въпрос на нюанс

0
57
Евгений Кънев
Евгений Кънев. Снимка: Скрийншот от видео на "Продължаваме промяната"

Десетки хиляди българи ще станат заложници на протести, организирани от хора, които поставят неизпълняеми условия. Това написа икономистът Евгений Кънев по повод протестите на земеделците, които днес блокираха цялата страна.

Той припомни, че падането на правителството е мечтана цел на президента Румен Радев и разясни каква според него е ролята на ГЕРБ и ДПС в протестите. Публикуваме пълния му коментар по темата без редакторска намеса:

„Рекетьори или терористи – е само въпрос на нюанс.

Да не искаш преговори, а ултимативно вече изпълнени или по принцип неизпълняеми условия – си е жив рекет. А като добавим десетките хиляди българи, които ще станат заложници на затворени граници, проходи и кръстовища – какво още липсва в дефиницията за терор?

Каква е разликата с протестите в София срещу Орешарски и Бойко Борисов? Че те бяха протести за правата на всички граждани, а тези са протести за джоба на едни в ущърб на други българи.

Знаем, че падането на правителството е мечтаната цел на Радев и неговите източни повелители. Но това, което липсва в пасианса е ролята на ГЕРБ и ДПС, с които знаем, че “терористите” са партийно, финансово и ментално скачени.

Има усилено лансирани версии, че Бойко Борисов цели бърза ротация под предлог, че ПП-ДБ не се справя, който наратив да обслужи и местните избори. Неохотата, с която вървят ключови реформи – като в службите – също индикира протакане за печелене на време. Особено тревожни са симптомите в енергетиката, като воаяжът на Радев до Унгария да подписва (като какъв???) енергиен меморандум с Орбан остана без коментар. А знаем, че от време оно, енергетиката се управлява от най-доверения на Кремъл човек у нас. Дали не се е върнал от Будапеща с нови указания?

На този фон ПП-ДБ са почти незабележими в публичното пространство. Сякаш Денков е оставен сам да брани държавата от терора. Къде са политиците им, които да кажат “Не на терора!” ? Очаквах ТВ студията да са пълни с техни силни тези за заплахата за държавата от путиноидите.

Обратно – гледам вчера водещ политик да говори като експерт уклончиво – от една страна, … от друга страна… Крайно време е да се разбере, че само силата събира подкрепа, а тя се проектира с ясни и категорични послания. И действия.

Иначе уклончивостта, съмненията, разкрачените стойки – оставят хората без аргументи защо да гласуват за тези политици. А улицата – без хора в тяхна подкрепа.

Къде са призивите за голям национален митинг за отпор на Съветския терор ?
Не оставяйте публичното пространство на путиноидите точно сега! Които екзалтирано повтарят мантрите за хляба, олиото и патрЕотизма по руски модел.
Вземете им лозунгите и ги счупете.

Спомняте ли си онова стихотворение на техния идол Вапцаров – с “малка”
перифраза накрая:

“Та казвам аз,
понеже няма
олио
и хлябът е
от мъката по-чер,
един е лозунга:
Терора долу!
И долу СССР! “

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments