Експерт: Плодовете и зеленчуците, които идват извън ЕС, са опасни

0
74
Плодове и зеленчуци
Снимката е илюстративна

Близо 89% от плодовете и зеленчуците, които ядем, са вносни, докато родното производство е напълно смачкано. Това коментира изпълнителният директор на Българската асоциация на организациите на производители на плодове и зеленчуци Чавдар Маринов, пише „Труд“.

Според официалната агростатистика има повишение на производството и търговията с български плодове и зеленчуци, защото е включен и реекспортът от Сърбия и Македония, което изкривява данните, посочи той.

„Ще ви дам само един пример – у нас има заявени 6000 дка с круши, а реално има само петима производители. На практика всеки, който има някаква градина, я заявява във Фонд „Земеделие“ и така се изкривяват данните. Това обаче не са градини, които отговарят на добрите земеделски практики. В една градина се правят от 26 до 34 пръскания на година, което, разбира се, са разходи за фермера. Но те не го правят“, посочи Маринов.

Ябълките на българския пазар са основно внос от ЕС и най-вече от Полша, добави председателят на асоциацията. Те влизат на цена 34 евроцента за килограм, пакетирани плюс транспорт.Другият голям внос идва от Сърбия и Македония. Причината е слабият митнически контрол, категоричен беше Маринов.

Около 60% от реализираните домати чрез различните търговски канали, извън преработката, идват от внос, докато при пипера и краставиците импортът представляват приблизително 35 на сто, сочат данни на Център за икономически анализи на селското стопанство.

Данните на националната статистика отчитат, че за десетте месеца на миналата година вносът на пресни зеленчуци е нараснал с 11,7% за година и стига 226,7 хил. тона, а този на пресни плодове -с 9,4%, до 255,3 хил. тона. Увеличението при зеленчуците се дължи основно на ръст на доставките на домати с 8,9 хил. тона или 13,7%, на чушки – със 7,4 хил. тона или 36,4% и на краставици – с 6,2 хил. тона или 43,7%. Съществено повишение има и при вноса на моркови и репи (с 18%), зеле(с 8,8%), лук (с 9,2%) и тикви(с 26,8%).

„Вносните плодове и зеленчуци, които идват от страни извън ЕС, са опасни, защото там приетата допустима норма за остатъци от пестициди е по-висока. Затова големите вериги изискват сертификат Global G.A.P., който гарантира качеството на продукта от полето до крайния потребител“, поясни Маринов.

По думите му вносът, освен на пазара, отива и в детските градини и училищата.

„6 пъти предлагаме на министерство на земеделието такъв сертификат да се изисква за плодовете и зеленчуците, които се предлагат в училищата и детските градини, но ни отказват. На практика набутваме пестициди на децата си. Сега Българската агенция по безопасност на храните прави само качествен анализ – една ябълка например да няма петна по-големи от 3 милиметра, но това не е достатъчно“, допълни председателят на асоциацията.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments