Денков: Има тестове за всички малки ученици до Коледа

0
201
Проф. Николай Денков
Проф. Николай Денков. Снимка: Министерство на образованието и науката

Има тестове за всички малки ученици до Коледа. Това увери служебният министър на образованието и науката Николай Денков, който днес отговаря на въпроси в рубриката „Властта говори. Открито“.

Той подчерта, че проблемът е кога ще бъдат осигурени тестове за по-големите ученици. Но увери, че средства има. Към момента дата не можело да се каже, на която големите ученици ще се върнат отново в клас. Всичко зависело от това кога ще бъдат доставени тестовете. Но когато това се случело те щели да бъдат разпределени в рамките на 24 часа. Родителите пък щели да бъдат уведомени 2 дни по-рано.

В момента били поръчани близо 3 милиона теста, съобщи още Денков. Той каза, че от тях са пристигнали 851 000. Той благодари на всички родители и учители, които са разбрали, че именно това е начинът, за да може малките ученици да се върнат отново в клас.

На въпрос защо има презапасяване, а не се разпределят тестовете за всички ученици, министърът обяви, че нямало презапасяване. По отношение на това дали могат тестовете да се правят вкъщи, министърът каза, че това не е възможно, защото резултатите трябва да бъдат отчетени между 15-та и 30-та минута. Освен това в училище резултатите са видими за всички.

Той подчерта неколкократно, че освен тестовете не е имало друг начин децата да бъдат върнати в училище, защото преди налагането на мерките, школата са били пред епидемичен взрив.

От думите на Денков стана ясно още, че само положителния щадящ тест не е основание да бъде карантинирана паралелката. Това ще се случва при лабораторен положителен тест на някой ученик.

На въпрос какво е мнението на министъра за задължителната ваксинация на деца той каза, че никога не е подкрепял подобна мярка. Той бил „за“ доброволната ваксинация.

Според министъра в момента положителните проби са малко, защото преди това учениците са били изолирани. Той не счита, че това са пари, хвърлени на вятъра, защото ако не се правят тестове, отново ще се върнем в предишната ситуация.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments