Държавният секретар на САЩ благодари на Борисов за Венецуела

0
162
Бойко Борисов. Снимка: Министерски съвет
Бойко Борисов. Снимка: Министерски съвет

Министър-председателят Бойко Борисов получи писмо от държавния секретар на САЩ Майк Помпео. Той благодари на българския премиер за усилията в защита на активите на гражданите на Венецуела.

„За мен е чест да Ви предам, от името на правителството на САЩ, най-искрени благодарности за усилията Ви да бъдат прекъснати опитите за финансови транзакции от страна на нелегитимния режим на Мадуро, като така спомагате да се защитят активите на гражданите на Венецуела“, изтъква в писмото си до премиера Борисов държавният секретар на САЩ.

Помпео отбелязва, че този важен акт на подкрепа ще помогне на страната да се върне към пътя на демокрацията и просперитета.

Припомняме, че българската централна банка успя да предотврати изпирането на пари. На 13 февруари главният прокурор Сотир Цацаров, след среща в Министерския съвет с американския посланик Рубин, премиера Бойко Борисов, председателя на ДАНС и министърът на вътрешните работи, обяви, че ДАНС проверява българска банка и български гражданин за парични преводи от държавната петролна компания на Венецуела.

Цацаров не спомена името на банката, но в четвъртък „Инвестбанк“ обяви официално, че става въпрос за нея. От банката твърдят, че са спазвали Закона за мерките срещу изпирането на пари (ЗМИП), и че постъпилите средства (между 80 и 140 млн. евро) са били предназначени за доставка на хранителни стоки за Венецуела. Още тогава Цацаров коментира, че почти сигурно основанията, с които парите са напускали България, са неистински.

Междувременно ДАНС започна „пълен мониторинг и пълна проверка“ на банката със съдействието на БНБ. От наличната информация до момента се разбира, че българските власти са се задействали по случая след международен натиск.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments