Посланикът на САЩ е посетил БНБ заради парите от Венецуела

0
79
Посланик Ерик Рубин. Снимка. bg.usembassy.gov
Посланик Ерик Рубин. Снимка. bg.usembassy.gov

Ерик Рубин, посланик на САЩ в България, е посетил Българската народна банка и се е срещнал с управителя Димитър Радев, съобщава централната банка.

Основна тема на разговора е била действията на централната банка в областта на предотвратяването на изпирането на пари. Посланикът е изразил признателност за постоянната насоченост и сътрудничеството на централната банка в тази област, се казва в официалното съобщение на БНБ.

В сряда главният прокурор Сотир Цацаров, след среща в Министерския съвет с американския посланик Рубин, премиера Бойко Борисов, председателя на ДАНС и министърът на вътрешните работи, обяви, че ДАНС проверява българска банка и български гражданин за парични преводи от държавната петролна компания на Венецуела.

Цацаров не спомена името на банката, но в четвъртък „Инвестбанк“ обяви официално, че става въпрос за нея. От банката твърдят, че са спазвали Закона за мерките срещу изпирането на пари (ЗМИП), и че постъпилите средства (между 80 и 140 млн. евро) са били предназначени за доставка на хранителни стоки за Венецуела. Още в сряда Цацаров коментира, че почти сигурно основанията, с които парите са напускали България, са неистински.

Междувременно ДАНС започна „пълен мониторинг и пълна проверка” на банката със съдействието на БНБ. От наличната информация до момента се разбира, че българските власти са се задействали по случая след международен натиск.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments