„Инвестбанк“ отрече да е прала пари от Венецуела

0
242
Снимка: wikimedia commons

Ръководството на „Инвестбанк“ АД отрече да носи отговорност за всякакви нередности около парични преводи от Венецуела и твърди, че няма взаимоотношения с венецуелската държавна петролна компания Petróleos de Venezuela, след като главният прокурор Сотир Цацаров и директорът на ДАНС Димитър Георгиев обявиха, че пари на компанията са постъпили по сметки в банка в България.

Властите за момента не са обявили официално името на банката, но то бе разкрито от медиите и от банката не отрекоха това. Според различни източници на „Капитал“ сумите по въпросната сметка варират между 80 и 140 млн. евро. Пред Би Ти Ви Димитър Лазаров, председател на парламентарната комисия за контрол над спецслужбите, сумата е 60 млн. евро. По информация на сайта „Биволъ“ доверителната сметка, в която са отишли парите, е открита от адвокат Цветан Цанев, но до момента той не е дал изявление във връзка със замесване на името му в скандала. Изданието свързва Цанев с трафик на наркотици през 90-те и отвличането на либийския танкер BADR. Връзката му с „Инвестбанк“ е чрез Димитрийка Андреева. Тя е член на надзорния съвет на банката и представител на миноритарния акционер – оманецът Адил Саид Ахмед ал Шанфари. Той влезе в банката през 2012 г., когато капиталовите й показатели падат под регулаторните изисквания. Срещу 50 млн. лв. чрез увеличение на капитала той придоби малко под 25%, а впоследствие делът му се покачи до над 30%.

Банката публикува изявление на сайта си, че не е имала директни кореспондентски отношения с венецуелски банки, и че е спазила всички финансови закони на България.

Средствата по доверителната адвокатска сметка са постъпили у нас законно при изпълнение на всички регулаторни изисквания по Валутния закон, Закон за мерките срещу изпирането на пари (ЗМИП), Закона за адвокатурата и спазване на международните санкции, както на ЕС, така и на OFAC„, казват от Инвестбанк.

Специализираното звено в банката извършва постоянен контрол за съответствие на платежните операции на всички наши клиенти на територията на Република България и чужбина„, допълват още оттам.

Входящите и изходящи преводи по доверителната сметка са обработвани от различни банки от ЕС и САЩ включително, без да има затруднения при тяхното изпълнение, се допълва в съобщението. Посочва се, че банките кореспонденти също извършват задължителна проверка по отношение на мерките срещу изпирането на пари и спазването на въведени международни санкции, както по отношение на държави, така и по отношение на лица от международни санкционни и забранителни списъци.

Преди средствата да постъпят в Инвестбанк АД, те са преминали през минимум две банки кореспонденти, тъй като ние нямаме преки кореспондентски отношения с венецуелски банки„, се посочва в съобщението.

Извършените входящи и изходящи трансфери са свързани основно с доставка на хранителни стоки за Венецуела, за които включително имаме представени товарителници. Не са налични санкционни трансакции, свързани с Държавната петролна компания на Венецуела (PDVSA – Petróleos de Venezuela, S.A.), каквито твърдения се появиха в медийни публикации и изяви„, се посочва в съобщението. Твърдението за това, че парите са свързани с доставка на хранителни стоки за Венецуела бе определено като нямащо връзка с действителността от главния прокурор Сотир Цацаров. Той изрично подчерта, че няма подозрения върху банката, защото сметката е открита по законен път. Въпреки това в нея тече проверка на ДАНС.

От изявлението не става известно, но предвид обемите на сумите (80-140 млн. долара по различни източници) вероятно транзакциите са били обявени на ДАНС по изискванията на ЗМИП. Това повдига още по-остро въпросът защо българските власти се задействат по случая чак след международни сигнали. Предвид че „Инвестбанк“ е с малко над 2 млрд. лв. активи, няма как трансфер в такъв обем да не е направил впечатление както в банката, така и в службите за сигурност.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments